Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Djur i krigets öga : om djur och soldater i första världskriget

Djur i krigets öga : om djur och soldater i första världskriget

Inbunden bok Bokförlaget Atlantis. 1 uppl. 2014. 159 sidor.

Nära nyskick. Utrangerad av bibliotek.
Diskret biblioteksstämpel.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173536639
Titel
Djur i krigets öga : om djur och soldater i första världskriget
Författare
Hedvig Rudling
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
2014
Omfång
159 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
218 x 230 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
770 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Många är skildringarna av soldaternas helvetiska tillvaro i Västfrontens skyttegravar och på andra krigsskådeplatser under första världskriget. Men soldaterna hade sällskap av andra levande varelser. I denna unika bok skildras de roller som djur kom att spela i kriget. Vi möter dem som aktiva krigsdeltagare, sällskapsdjur, föda, skadedjur och, inte minst, som offer. Här finns hästar i strid, hundar med gasmask som tar sig genom Ingen mans land, brevduvor som förmedlar budskap över linjerna, elefanter som drar kol, katter, apor och kängurur som blir maskotar, höns som föds upp i skyttegravar och julgrisar som fraktas med flyg till fronten. Här ges nya perspektiv på det krig som formade 1900-talets fortsatta historia. Hedvig Rudling är fil. kand i litteraturvetenskap och arbetar som redaktör och bildresearcher. Tidigare projekt inkluderar Augustprisbelönade Regi Bergman och utländska utgåvor av Peter Englunds Stridens skönhet och sorg. Med förord av Peter Englund.

"Soldater, som ständigt såg död och lidande kring sig, tog sig an kattfamiljer och hundvalpar. En mulåsnas död gjorde dess kusk förkrossad. När det var dags för julmiddag beslutades att gässen skulle skonas från att bli uppätna. Djuren blev inte sällan en slags maskotar för soldaterna.

Det finns nog inte ett enkelt svar på varför det blev så men jag tror att männen behövde djuren för att behålla något av sin mänsklighet i ett krig som i så många avseenden trubbade av känslorna. Djuren var där tillsammans med soldaterna och upplevde samma saker, men stod för något radikalt annorlunda och hoppfullt i krigets övriga mörker."
Helena Gustavsson, ETC