Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ödelagd

Ödelagd

Häftad bok. Fonem Förlag. 2009. 477 s. Häftad.

Gott skick. En kvinna, en man, en trädgård - och en skilsmässa.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789197822008
Titel
Ödelagd : en kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa
Författare
Valentin, Henrik
Förlag
Fonem Förlag
Utgivningsår
2009
Omfång
477 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 220 mm Ryggbredd 35 mm
Vikt
669 g
Språk
Svenska
Baksidestext
ÖDELAGD har av vissa anmälare i magasin och veckotidningar kallats för en "må-bra-roman" med ett påtagliga och mycket konkreta trädgårdsinslag. För här har passionen för det egna odlandet hos huvudpersonen Helena till och med blivit starkare än relationerna till en del människor i omgivningen. Det är en sådan roman som trots det dramatiska och bitvis ganska sorgliga innehållet innehåller mycket humor och den slutar positivt så som en feel-good-historia ska göra. För en resa i det verkliga livets berg- och dalbana bjuder på många omtumlande upplevelser. Komiken i boken lockar till uppsluppna skratt, igenkännande känslor och en lättnad över att till slut står huvudpersonen på fast, stabil mark och det i en ny, prunkande värld.

För så är det för huvudpersonen Helena precis som för många människor. Hon gör en livsresa utöver det vanliga men som samtidigt har hög igenkänning. Men så baserar Henrik Valentin också historian på berättelser ur levande livet. Det vanliga och i Helenas ögon stereotypa umgänget försvinner i och med separationen från maken. För vänner och bekanta tvingas ofta ta ställning vilket leder till att båda parterna ratas för folk i omgivningen vet inte vilket ben de ska stå på. något som många drabbats av.

Men Helena gör då den viktiga upptäkten att runt sig har hon haft människor som hon betraktat som kollegor, kontakter i trädgårdsföreningen och grannar. När hon nu ser på dem med nya ögon inser hon att de faktiskt är hennes VÄNNER. Därmed växer nya och starka relationer.

Trädgården tar ett påtagligt utrymme i romanen för Helena har fått ett allt större intresse för sina odlingar i villaträdgården. Därför har Ödelagd í vissa sammanhang kallats för "den första trädgårdsromanen". När hon ställs inför det värsta tänkbara, dvs att tvingas lämna trädgården växer både smärtan och hämndlystnaden.

Romanen innehåller även en hel del flärd för inom det området gör huvudpersonen också en spännande och oväntad resa. Från att varit en präktig och duktig yrkeskvinna och trädgårdstillskyndare tar hon bokstavligen sina första steg på höga klackar. Mat och dryck beskrivs också ingående i ÖDELAGD som bjuder på en sensuell upplevelse av livet goda inte minst när Helenas mamma, den pensionerade storkökschefen Ingeborg dyker upp på sidorna. I boken blandas därför traditionella rätter som dillkött med nyare och modernare, t ex en italiensk buffé, grillade pilgimsmusslor liksom lax med rostade pinjenöttern åtföljd av sallad på spenatblad och smulad chèvre. Och flera gånger väljs vin med omtanke och inlevelse främst genom maken Mats vinkällare, hans vältempererade "cave", ett välfyllt skötebarn som drabbas av äktenskapsstridens hetta. Läsaren får åtskilliga namn som tips av bara farten, som en Chablis Vieilles Vignes.

Flera läsare - varav en del mycket välkända trädgårdsprofiler - har vittnat om sträckläsning, vilket är det bästa betyg en bok kan få. De 480 sidorna på tre dagar är ett inrapporterat rekord från en yrkesarbetande lärare. För även skolfolk hittar en kollega vars pedagogik och engagemang glädjer dem - vilket man bland annat kunnat läsa i Lärarnas tidning. Helena är lärare i svenska och engelska för årsklass 7-9 i en kommunal grundskola och en mycket engagerad och entusiastisk sådan som ofta provar nya grepp för att vinna eleverna. Och för att själv ha ett stuimulerande yrkesliv.

De båda sönerna är stöttande och krävande på samma gång så vuxna de är. Att äldste sonen och hans pappa, dvs Helenas make, båda ska bli fädrar samtidigt underlättar inte kontakterna.

Författarens språk är rikt och engagerande. Sidorna doftar, smakar och vibrerar antingen Helena gräver upp jordärtskockor i sin köksträdgård för att göra en gratäng med citron och timjan, möter sin färgkoordinerade advokat, stylar sitt hem eller läppjar en torr sherry med sina nyvunna vänner.

Huvudpersonen gör en resa i både yttre händelser och i inre utveckling. Inte minst stiftar hon bekantskap med känslor som hon aldrig trott sig ha. När det står klart för henne vad skilsmässan innebär i ekonomiska termer som då hon utan eftertanke förvandlade enskild egendom till giftorättsgods blandas förtvivlan, ilska med ett uppblossande hämndbegär. Utan att kunna hindra det leder känslostormen till en handling som hon inte inte trodde sig vara kapabel till.

Romanen ÖDELAGD har en speciell hemsida: www.odelagd.se med fördjupningsmaterial i form av trädgårdsbilder och tips, recept på maträtter i boken och mycket annat.