Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Fyra fyrplatser - en lärarinna : berättelsen om Alma Dörring och om lotsbarnskolorna på Gotska Sandön, Östergarnsholm, Stora Karlsö och Valar-Burgsvik
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789186103040
Titel
Fyra fyrplatser - en lärarinna : berättelsen om Alma Dörring och om lotsbarnskolorna på Gotska Sandön, Östergarnsholm, Stora Karlsö och Valar-Burgsvik
Författare
Inga-Lisa Hedin
Förlag
Gotlandica förlag
Utgivningsår
2009
Omfång
112 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
175 x 246 mm Ryggbredd 13 mm
Vikt
449 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Historien om Alma Dörring är mer än bara skildringenav en skolfröken på avlägsna fyrplatser. Alma var ensamlärarinna i en typisk manlig värld. Hur var det att leva där? I en miljö där bara byggnaderna står kvar, om ens det. Fyrplatslivet är historia, fyrarna är automatiserade och inga familjer bor där längre året runt.

Inga-Lisa Hedin skildrar med inlevelse Almas livsöde. Hon har besökt platserna där Alma levde och var verksam. Resan har tagit henne till verk, myndigheter och arkiv. Hon har talat med personer som vuxit upp och levt på fyrplatserna. Allt för att återge fyrplatslivets villkor som det tedde sig för hundra år sedan.

Inga-Lisa har själv varit verksam inom skolan, först inom Lidingö skolor och från 1980 fram till pensioneringen som lärare vid Säveskolan i Visby. Hennes brinnande intresse för skolhistoria och skolans utveckling har resulterat i flera böcker: Skolvägen – Lidingö skolors historia, Östergarns skola 100 år, samt Lära och lyda med katekes och rotting.

Boken är generöst illustrerad med fotografier såväl från Almas tid som nutid tillsammans med fyrritningar samt exempel ur dåtida undervisningsmaterial.