Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vem var du Axel Ebbe? Ett konstnärsliv

Vem var du Axel Ebbe? Ett konstnärsliv

Inbunden bok. Trelleborgs museer. 1 uppl. 2015.

Nyskick. Övre plan.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789197440530
Titel
Vem var du Axel Ebbe? Ett konstnärsliv
Författare
Hemmel, Jan
Förlag
Trelleborgs museer
Utgivningsår
2015
Bandtyp
Halvklotband
Språk
Svenska
Baksidestext
Vem var Du Axel Ebbe?
Så heter den vackra boken, berättelsen om en originell och mångsidig konstnär, skulptör, tecknare och författare, född 1868, död 1941. Axel Ebbe var en passionerad man, i liv och konst. Han förenade en klassisk europeisk skulpturtradition med drastisk humor och blev en legend för sin tid och sin trakt. Axel Ebbes skulpturer står i många skånska städer, och han fick 1935 en egen konsthall i Trelleborg. Axel Ebbe var en levnadskonstnär som är lika hemma i sin barndomsby Hököpinge på Söderslätt i Skåne som i ett gränslöst Europa vid tiden kring sekelskiftet 1900, den tid som brukar kallas ”la belle époque”, då de nya riktningarna inom konst, musik och litteratur bryter fram.
Författaren Jan Hemmel har haft glädjen att kunna följa Axel Ebbes liv och tankar genom en brevväxling mellan Axel och hans ungdomsvän Algot Ruhe. I femtio år berättade Axel öppet för honom om sitt liv, skryt, erotiska bekymmer och segrar, skaparvånda, framgångar – medalj på Parissalongen 1893 – och idéerna kring sina verk. Boken rymmer rikligt med brevcitat och Axels skisser, teckningar och grafik, som speglar både skönhetslängtan och en burlesk humor i satiriska teckningar och dikter på Hököpingemål (de är översatta efter bästa förmåga).
Vi följer Axel genom tre äktenskap och hans långa och hemlighetsfulla exil i Europa under tretton år till de sista produktiva åren i Hököpinge, barndomens by. Samtidigt spelar Ola Hansson, poeten, en viktig roll i boken, ”europén från Hönsinge ” som han har kallats, en konstnär i exil som aldrig släppte kärleken till sin skånska hembygd.
Känslor av främlingskap och hemlängtan delar han med Axel Ebbe.