Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Varför är sex så roligt? : Hur sexualiteten utvecklades hos människan

Varför är sex så roligt? : Hur sexualiteten utvecklades hos människan

Inbunden bok Natur & Kultur. 1 uppl. 1999. 144 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789127071117
Titel
Varför är sex så roligt? : Hur sexualiteten utvecklades hos människan
Författare
Jared Diamond
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1999
Omfång
144 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
356 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Varför är sex så roligt? Varför har vi människor sex för nöjes skull, och året runt? Är vi människor då av en särskilt "djurisk" natur?
Tvärtom, författaren Jared Diamond visar i denna bok att människans sexliv är mycket olikt andra djurs. Vi är avvikare i djurvärlden, där sex annars som regel har den enda uppgiften att sörja för fortplantningen.
Hur kommer det sig att människans ägglossning är dold? Bland andra djur är ju regeln att honan utsöndrar dofter eller på andra sätt tydligt visar att den rätta tidpunkten är inne. Och varför stänger in oss i enrum när vi har sex – alla andra djur gör det offentligt?
Författaren menar att vår mänskligt utformade sexualitet beror på evolutionära mekanismer. Den fyller en bestämd funktion och dess unika utformning har haft en avgörande betydelse för det mänskliga samhällets framväxt.
I boken diskuterar författaren den evolutionära bakgrunden till varför människan faktiskt är relativt monogam och varför bägge föräldrarna (oftast) tar del i avkommans skötsel. Ett annat särdrag hos människan är kvinnans menopaus, och här visar Diamond på olika orsaker.
Det finns risk att evolutionärt inspirerade världsbilder förespråkar determinism och drar lättköpta slutsatser på könsrollsnivå, men Diamond undviker detta. Han gör heller inte anspråk på att besitta den slutliga sanningen och diskuterar olika tolkningar av fakta. Framställningen ger en lättläst och god sammanfattning av forskningsläget i dag.

Översättning Lars Werdelin

Jared Diamond är professor i fysiologi vid University of California Medical School, Los Angeles och ledamot i National Academy of Sciences. Han publiceras ofta i tidskrifter inom sina områden fysiologi och evolutionsbiologi. Författaren har på annat förlag tidigare givit ut
Den mänskliga apans uppgång och fall (1993).