Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 59 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Restaktivitet

Restaktivitet

Inbunden bok

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Bonniers förlag ISBN 9100109355 ISBN-13 9789100109356 Inbunden Format 160x163x25 Sidor 272 Språk Svenska Tryckår 2007 Vikt 432g Den bedövande svartsyn som gjorde Jönsons senaste två diktsamlingar ?Monomtrl? och ?Collobert Orbital? så plågsamma har här renodlats till fulländning. Dikten liknar ett förhörsprotokoll eller en medicinsk journal. Ett ansiktslöst jag talar. En lika ansiktslös kvinna ställer ibland någon fråga. I de fragmentariska utsagorna, pedantiskt numrerade från 1 till 1_031, ekar 1900-talets alla fasor ? de fasor som trots fagra löften om motsatsen fortsatt in på 2000-talet i nya läger och nya interneringsformer: vi, vi hade kontrakt, vi skulle mata och sen få ut resterna ur tarmsystemen, och sen tvätta rent Det är en avhumaniserad dikt. Groteska bilder från vad Jönson kallar ?avföringsarbetena?, hanteringen av institutionskreaturen, gamlingarna, schizzarna, de döende, överlagras med lika groteska scener från en svinuppfödningsfarm. Den industriella hanteringen av kött är den samma. Patienten/offret/förövaren ? rollerna är glidande ? får beröm för att andas, för att tala: ?A-a-ausch. Witz-Bibi-bi-birken-n-n-n-nau-bir kenau.? I det mödosamma framstavandet anar man ett försök att i Celans efterföljd benämna det onämnbara, en dikt efter Förintelsen. Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 59 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9100109355
Titel
Restaktivitet
Författare
Johan Jönson
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2007
Omfång
272 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
163 x 160 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
432 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Johan Jönsons nya diktbok Restaktivitet knyter an (som en andra del) till Monomtrl från 2005. Språket är hårt spänt och alstrar friktion mot åtskilliga brottytor: det politiska, det mediala, det litterära, det privata, mot det som är allra svårast att säga – ”A-a-ausch. Witz-Bi-bi-bi-birken-n-n-n-nau-birkenau” – och mot "BLA BLA BLA". Restaktivitet härbärgerar ett heterogent och omåttligt material, ordnat och (till stora delar) numrerat liksom på trots mot överflödet.Johan Jönsons blandning av det privata och det politiska kan påminna om Göran Sonnevi eller sjuttiotalets Lars Norén, hans ”materialistiska” arbete med språket om Lars Mikael Raattaamaa eller Anna Hallberg. Men framför allt är Johan Jönson en helt egensinnig poet, vars lyriska projekt motsätter sig alla jämförelser.