Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sankta Psyko

Sankta Psyko

Mycket gott skick. Wahlström & Widstrand 2011. Inbunden med skyddsomslag. 399 sidor, 700 gram. Nyskick. Johan Theorin kopplar ihop små barn med förmodade mördare och psykopater. Men han använder det inte cyniskt utan på ett djupare sätt, skriver Karin Widegård.

Vilket mörker är mest skrämmande, det som omger oss eller det som finns inom oss?

Sankta Patricias psykiatriska klinik för tvångsvård är bevakad som ett fängelse med betongmur och elstängsel. Dit kommer en dag tjugonioårige Jan Hauger. Inte som patient, utan för att jobba som förskollärare på Gläntan, en förskola som hänger ihop med sjukhuset via en underjordisk källargång, en kuslig navelsträng. Barnen som vistas där har någon förälder som är intagen och det är lärarnas uppgift att ledsaga barnen genom kulverten upp till ett besöksrum när de ska hälsa på föräldrarna.

Johan Theorins nya roman Sankta psyko är en psykologisk thriller, som håller spänningen på hög nivå ända till slutet. Skickligt flätar han ihop trådarna till en oförutsägbar väv utan att det blir tvära kast eller känns som effektsökeri. Det finns en logik i allt som sker, men den ser inte alltid ut som man först trodde.

Det är ett synnerligen effektivt grepp att koppla ihop små barn med förmodade mördare och psykopater. Men Theorin använder det inte cyniskt utan på ett djupare sätt.

Märkt av minnen från skolkamraternas mobbning lever den vuxne Jan Hauger med en olöst konflikt inom sig. Så är även han någonstans ett barn, som väntar på att få återse en liten flicka som en gång var hans enda vän och som han brutalt måste skiljas ifrån. Hela hans liv har varit ett slags detektivarbete för att hitta henne.

Snart visar det sig att det även finns andra omkring honom som lever med lika tvingande livsscenarion. Av slumpen eller av inre tvång passerar de på något sätt Gläntans förskola, som ligger som en sluss mellan den normala världen och den sjuka.

Theorin vet att det inte finns några enkla lösningar och att det inte går att stänga inne allt som är obehagligt. Ett faktum som höll mig vaken under läslampan en hel natt.
Karin Widegård kultur@gp.se

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789146221227
Titel
Sankta Psyko
Författare
Theorin, Johan
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2011
Omfång
398 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
162 x 235 mm Ryggbredd 34 mm
Vikt
666 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Johan Theorins romaner med Öland som fond har satt stora avtryck i svensk spänningslitteratur. Nu byter han tillfälligt spelplats och från ett vindpinat alvar tar han oss med till en mellanstor stad någonstans på västkusten.Dit anländer Jan Hauger för att söka tjänst som förskolepedagog. Men Gläntan är inte riktigt som andra förskolor. Det ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia – med öknamnet Sankta Psyko – ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Gläntan är Sankta Patricias egen förskola, där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken.Jan är en duktig pedagog, men han har också hemligheter. Han har inte avslöjat för någon vad som egentligen hände nio år tidigare, när lille William försvann från den förskola där han då arbetade. Han har inte heller berättat varför han var så angelägen om att få tjänsten på Sankta Patricia: att det har att göra med att Alice Rami, den egensinniga sångerskan som han varit besatt av sedan tonåren, är patient på sjukhuset . Är något av dagisbarnen hennes? Jan är förbjuden att fråga, men lockelsen att hitta en väg in till de slutna avdelningarna och möta Alice igen växer.En natt när barnen sover djupt hämtar Jan nyckeln till källardörren, låser upp och börjar gå nedför trappan som leder in till Sankta Patricia.Med Sankta Psyko har Johan Theorin åstadkommit en psykologisk rysare i toppklass.