Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Soldat i Waffen-SS : ett ögonvittne berättar

Soldat i Waffen-SS : ett ögonvittne berättar

Inbunden bok Historiska Media. 1 uppl. 2004. 288 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9185057142
Titel
Soldat i Waffen-SS : ett ögonvittne berättar
Författare
Johann Voss
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2004
Omfång
288 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
141 x 222 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
535 g
Språk
Svenska
Baksidestext
1943, vid 17 års ålder, går Johann Voss med i den tyska arméns elitgarde, Waffen-SS. Han hamnar först som kulspruteskytt på östfronten i norra Finland och läsaren får följa honom och hans kamraters vedermödor i det kalla och karga klimatet. Under hösten 1944 retirerar den tyska armén mot Torne älv och Voss förflyttas till västfronten. Där strider han fram till krigsslutet i maj 1945, då han hamnar i amerikansk fångenskap. Det är i denna fångenskap som författaren blir varse de tyska krigsförbrytelserna och en lång period av självrannsakan inleds.

Manuset till Soldat i Waffen-SS skrevs ner direkt efter krigsslutet, då Johann Voss minnesbilder fortfarande var färska och framställningen opåverkad av senare tiders debatt om Tredje riket, ett faktum som ger tyngd åt berättelsen och gör den extra trovärdig. Författaren har en mycket god inblick i hur de enskilda soldaterna upplevde andra världskrigets vardag och visar hur krigsmoralen upprätthölls genom gruppens sammanhållning, kamratskap och mod.

Det är sant att det också fanns tillfällen av tvivel under den tiden, tillfällen när jag kände att det fanns en mörk, ondskefull sida av das Reich: som när jag först stötte på sovjetiska krigsfångar på stationen i min hemstad, vissa varningsord från min far, incidenten med judarna på min väg till Finland. Dessa tvivel hör också till det förflutna. De återvänder nu i form av den oroande frågan om jag borde ha "sett tecknen" tidigare - en fråga som jag måste ta itu med, även om det är av liten betydelse annat än för min egen skull.

Soldat i Waffen-SS är en stark skildring av en ung mans brinnande idealism att få tjäna sitt land och hur denna idealism efter hand slås i spillror.

Författarnamnet Johann Voss är en pseudonym. Soldat i Waffen-SS är hans första och enda bok.
Det svenska förordet har skrivits av miltärhistorikern Marco Smedberg. Han har författat böckerna Om stridens grunder (1994), Om sjökriget (1996), Om luftkriget (1998) och Militär ledning (2001), som behandlar krigskonstens utveckling från Napoleon till i dag.