Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vetenskap och retorik : En gammal konst i modern belysning

Vetenskap och retorik : En gammal konst i modern belysning

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2001. 224 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789127083134
Titel
Vetenskap och retorik : En gammal konst i modern belysning
Författare
Johannesson, Kurt
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
2001
Omfång
224 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
639 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Retorik brukar vanligen översättas med talarkonst, men begreppet är betydligt vidare än så. Under antiken innebar ordet "konsten att övertyga", och man avsåg då övertygandets konst både i det språkliga uttryckssättet, ordvalet och framförandet.

Utifrån från denna definition kan man tycka att retoriken är helt oförenlig med vetenskapen och dess krav på exakthet. Redan under antiken insåg man dock hur nära varandra de två egentligen står. Även inom vetenskapen behöver man språket för att analysera, förklara, övertyga – och detta är en del av retoriken. Under de senaste decennierna har intresset för retorik vuxit sig allt starkare och man har nu på nytt tagit upp frågan om det finns ett retoriskt element i alla vetenskaper.

Vetenskap och retorik är den första bok på svenska som behandlar detta problem. Den presenterar metoder och modeller som kan användas inom forskning och undervisning och vänder sig till forskare och studerande inom t.ex. historia, litteraturvetenskap, teologi, filosofi, retorik, konst- och idéhistoria. Boken innehåller 13 uppsatser som undersöker retorikens roll i moderna vetenskapliga sammanhang. Uppsatserna har samlats i tre avdelningar: filosofi och vetenskapsteori, teologi och det religiösa språket, de humanistiska vetenskaperna.

Exemplen har hämtats från skilda epoker och världar: antika filosofer, den heliga Birgitta, Luther, Gustav III:s dramatiska författarskap, Linné, retoriska element i bildkonsten och Olof Palmes roll på den politiska scenen.

Kurt Johannesson (red.) (f. 1935) är litteraturforskare och professor emeritus i retorik. Han har bl.a. utgivit Retorik eller konsten att övertyga (Norstedts 1990) och betraktas som landets ledande kännare av retorik. Kurt Johannesson har mer än någon annan medverkat till att intresset för ämnet har ökat i Sverige.

Medverkande författare är:

Lennart Hellspong, Jørgen Fafner, Mats Rosengren, Jørgen Holmgaard, Lars Hartman, Birger Bergh, Eva Odelman, Birgit Stolt, Stina Hansson, Allan Ellenius, Marie-Christine Skuncke, Bo Lindberg och Kurt Johannesson.