Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
LO andra halvseklet

LO andra halvseklet

Inbunden bok

Nyskick. Bokförlaget Atlas | Utg. 1998 | Förlagsband | 372 s. | 9789189044302 | Denna bok är förlagsny. | Språk: Svenska | Ämnesord: Fackliga organisationer | ------ Mer info: LO andra halvseklet är en jubileumsskrift av det ovanliga slaget. Den stryker inte medmedhårs, den är inte någon "solskenshistoria". LO andra halvseklet är en borrande ekonomisk-historisk analys av hundraårsjubilaren LO. Med "Saltsjöbadspolitiken" och "den svenska modellen" som politisk och facklig inramning blottlägger författarna LOs kamp i de fackliga hjärtefrågorna; den solidariska lönepolitiken, det fackliga samhällsinflytandet, arbetsmiljön och löntagarfonderna. Med kritisk blick monteras den gängse myten och bilden av de harmoniska 1950- och 1960-talen ner. Fram träder istället en fackföreningsrörelse som under hela efterkrigstiden har brottats med stora frågor som privat ägande kontra fackföreningsmakt och facklig solidaritet kontra förbundets suveränitet. Med LO andra halvseklet begravs definitivt alla sägner om den svenska "samförståndsandan". Efter några besvärliga år ömsar den svenska modellen skinn under 70-talet. Det centrala förhandlingssystemet brakar samman och rosornas krig bryter ut på allvar. LOs roll i samhällsutvecklingen förändras radikalt och 1990-talet framträder som den kanske mest dramatiska perioden i LOs historia. Författarna följer utvecklingen till mitten av 1990-talet. Det är en tid då LO likt andra organisationer och institutioner står med ett ben i den gamla svenska modellens industrisamhälle och ett i den nya tidsåldern, som bärs upp av "den tredje industriella revolutionen". Med sina starka rötter i det svenska 1900-talet formas så LOs framtid i det nya 2000-talet. Boken är rikt illustrerad, huvudsakligen med bilder från LOs bildarkiv.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189044302
Titel
LO andra halvseklet
Författare
Anders L Johansson - Lars Magnusson
Förlag
Bokförlaget Atlas
Utgivningsår
1998
Omfång
372 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
170 x 225 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
780 g
Språk
Svenska
Baksidestext
LO andra halvseklet är en jubileumsskrift av det ovanliga slaget. Den stryker inte medmedhårs, den är inte någon "solskenshistoria". LO andra halvseklet är en borrande ekonomisk-historisk analys av hundraårsjubilaren LO.

Med "Saltsjöbadspolitiken" och "den svenska modellen" som politisk och facklig inramning blottlägger författarna LOs kamp i de fackliga hjärtefrågorna; den solidariska lönepolitiken, det fackliga samhällsinflytandet, arbetsmiljön och löntagarfonderna. Med kritisk blick monteras den gängse myten och bilden av de harmoniska 1950- och 1960-talen ner. Fram träder istället en fackföreningsrörelse som under hela efterkrigstiden har brottats med stora frågor som privat ägande kontra fackföreningsmakt och facklig solidaritet kontra förbundets suveränitet. Med LO andra halvseklet begravs definitivt alla sägner om den svenska "samförståndsandan". Efter några besvärliga år ömsar den svenska modellen skinn under 70-talet. Det centrala förhandlingssystemet brakar samman och rosornas krig bryter ut på allvar. LOs roll i samhällsutvecklingen förändras radikalt och 1990-talet framträder som den kanske mest dramatiska perioden i LOs historia. Författarna följer utvecklingen till mitten av 1990-talet. Det är en tid då LO likt andra organisationer och institutioner står med ett ben i den gamla svenska modellens industrisamhälle och ett i den nya tidsåldern, som bärs upp av "den tredje industriella revolutionen". Med sina starka rötter i det svenska 1900-talet formas så LOs framtid i det nya 2000-talet.

Boken är rikt illustrerad, huvudsakligen med bilder från LOs bildarkiv.
Ytterligare författare: Johansson, Anders L
Ytterligare författare: Magnusson, Lars
Ytterligare designers: Eklund, Lena