Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Fram och tillbaka. Fotbollens första femtio år i Kisa 1906-1955

Fram och tillbaka. Fotbollens första femtio år i Kisa 1906-1955

Inbunden bok.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Almlöfs Förlag. 2015. 112 sidor. Oläst. Förlagsny.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 64 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789187097287
Titel
Fram och tillbaka. Fotbollens första femtio år i Kisa 1906-1955
Författare
Johansson, Leif
Förlag
Almlöfs Förlag
Utgivningsår
2015
Omfång
112 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
240 x 270 mm Ryggbredd 12 mm
Vikt
564 g
Språk
Svenska
Baksidestext
De senaste åren har Torbjörn Lindqvist och Leif Johansson fördjupat sig i Kisas fotbollshistoria. Från 1900 fram till 1950. Just den här perioden har det varit ganska tyst om. De har skaffat information genom gamla bilder och intervjuer med KBK-profiler. Historien om fotbollens tillkomst i Kisa börjar egentligen på Läroverket i Linköping. Där studerade nämligen Uno Liljedahl. I början av 1900-talet fick Kisakillen lära sig fotbollens grunder. Hur många spelare det ska vara på planen, vad som är tillåtet, och så vidare. Uno fick dessutom tag på en snörboll som han tog med hem till kompisarna i Kisa. I samma veva tyckte fotografen, bokhandlaren och tryckeriägaren Ernst Andersson att ungdomarna i Kisa behövde någonting att göra. 1906 var han med och grundade IK Fram.Tack vare Uno Liljedahls nyfunna kunskaper var fotboll en av sporterna som ingick i klubbens program.
Bara nykterister var välkomna i IK Fram. Så redan 1907 grundades ytterligare en förening: Kisa Allmänna.
De båda lagen spelade en hel del matcher mot varandra. Hur det gick? Nykteristerna i IK Fram vann varje gång. Ganska snart försvann Kisa Allmänna – och de spelarna återvände till IK Fram.
På den här tiden spelades matcherna på nuvarande Östgötagatan. Men det var ingen bra plats, tyckte Ernst Andersson. Han ville ha bättre förutsättningar. Och så blev det. 1908 köpte han loss 45 000 kvadratmeter mark i nuvarande Kisaparken (Olympia). Kostnaden var 1 882 kronor. Därefter kunde det spelas fotboll på allvar.
Åren gick, 1918 upphörde IK Fram och 1925 skrevs ett nytt kapitel i den lokala fotbollen. Då bildades Kisa BK. Året därpå arrangerades den första upplagan av KisaPokalen. Pokalen var en riktig folkfest. De fyra lagen marscherade från Skvallertorget tillsammans med en blåsorkester. I den första upplagan deltog KBK, Vimmerby IF, Linköpings SK och Hultsfreds AIK.
Det var inte bara herrarna som spelade fotboll. Redan 1927 hade Kisa BK sitt första damlag. Samma år spelade de en match mot Derby från Linköping. Det var faktiskt den första dammatchen i Östergötland.

Ytterligare medarbetare:
Författare: Johansson, Leif; Lindqvist, Torbjörn
Designers: Almlöf, Karin