Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Virtuella världar : Hur datorsimulering förändrar vetenskapens frontlinjer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
912706591X
Titel
Virtuella världar : Hur datorsimulering förändrar vetenskapens frontlinjer
Författare
Casti, John L.
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
1997
Omfång
250 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
531 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Med datorberäknade simuleringar av processer i verkliga livet - t.ex. biologisk mutation eller en serie fotbollsmatcher - skapas modellvärldar där vi kan undersöka olika tänkbara situationer. Denna nya vetenskapliga metod hjälper oss att lära om de komplexa systemen omkring oss.

Hur skall vi förutsäga resultatet av en genetisk manipulation eller effekterna av en ekonomisk intervention? Många processer i vår omvärld är slumpmässiga, farliga, komplexa eller av andra skäl svåra att studera, för att inte tala om att förutspå. Om vi låter dessa händelser utspela sig i en modellvärld så har vi ett laboratorium för dessa studier. Vi kan simulera de händelser vi själva väljer utan att begränsas av den verkliga världen.

Aktörerna i komplexa adaptiva system agerar beroende på hur andra aktörer i systemet agerar. I Virtuella världar får vi följa med författaren genom ett antal sådana simuleringar, från Tierra befolkat av digitala livsformer till TRANSIMS, en mikrokopia av infrastrukturen i en riktig stad med 200 000 hushåll.

Men kan en simulering inuti en dator lära oss något om den verkliga situationen? Hur förhåller sig modellen till verkligheten och hur verklig är modellen? Svaren på dessa frågor formar vetenskapen inför nästa århundrade - vetenskapen med datorsimulering som metod.

Utges i samarbete med Institutet för Framtidsstudier.
Översättning Lars Werdelin

John L. Casti
är professor vid Santa Fe Institute, New Mexico, USA, och vid Technische Universität i Wien. Han har skrivit ett flertal böcker om systemteori. Virtuella världar är den första utgåvan på svenska.