Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Mormors maskin

Mormors maskin

Inbunden bok Rabén & Sjögren. 1 uppl. 2005. 32 sidor.

Nära nyskick. Utgallrad biblioteksbok med stämplar på insidorna, annars utan anmärkning. Verkar oläst eller mycket varsamt läst.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789129662979
Titel
Mormors maskin
Författare
Jukka Laajarinne
Förlag
Rabén & Sjögren
Utgivningsår
2005
Omfång
32 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
210 x 250 mm Ryggbredd 7 mm
Vikt
358 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Med Mormors maskin tog Finland hem första pris i den nordiska bilderbokstävlingen. Busiga Laura provar mormors köksmaskin och testar maskinens gränser hårt. Vinnarboken har expressiva bilder med djärva bildlösningar och ett roligt samspel mellan text och bild.

Juryn var enig och korade vinnaren med följande motivering:
Mormors maskin (Mummon Kone) är en bilderbok om en liten flicka som trotsar regeln att se men inte röra. Så fort hon blir ensam med mormors hushållsmaskin börjar hon experimentera.

Vad händer om man stoppar in en banan, en overall, eller rentav en stol? Texten är sparsmakad men det som finns räcker för att utveckla den slagkraftiga berättelsen. Denna moderna upprepningssaga skildrar den klassiska konflikten mellan människa och maskin. Lauras tveklösa framfart väcker läsarens oro.

Bilderna drar fram lika oförskräckt som Laura. Den rappa tuschpennan väjer inte för att låna drag av barnteckningar och bryter glatt mot invanda föreställningar om både perspektiv och anatomi. Maskinen ger ifrån sig ett potpurri av spännande ljud när den sprutar ut bananmos, bomullstussar och sågspån. Det finurliga samspelet mellan ljud, teckningar och text bildar ett litet allkonstverk."

Författaren Jukka Laajarinne är född 1970. Han fick sina första texter publicerade i scifi-tidningar i slutet av 80-talet. I sju år har han även arbetat som lärare. Nu är han hemmapappa i Esbo, med klättring och svampplockning som fritidsintressen. Hans tvååriga dotter gav honom idén till vinnarboken, som bygger på faktiska händelser.

Illustrationerna i Mormors maskin kännetecknas av lekfull överdrift, och det finns inga tydliga förebilder till karaktärerna. Utgångspunkten var texten som författaren skickade i mars. Nomineringen till Finlandia Junior-priset med Trollformler sporrade dem båda att delta i bilderbokstävlingen.

Jukka Laajarinnes tidigare produktion:

Supersankari omega (Superhjälten Omega), WSOY 2000
Onnenpossu (Lyckans gris)
Madonluvut (Trollformler), WSOY 2003