Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Språkstakar - ett fång prosor

Språkstakar - ett fång prosor

Inbunden bok. Rabén & Sjögren. Första uppl. 1968. 208 sidor.

Mycket gott skick. Oläst. Osprättad.

"Språkstakar är Kai Henmarks första "novellsamling" sedan debuten med Resandes ensak 1960. Den kännetecknas av samma bredd, intensitet och angelägenhet som placerat Henmark bland de främsta av våra yngre författare. Det är en ovanlig bok, både genom sin mångfald och sin enhetlighet. Den återger besläktade upplevelser, som Henmark självklart klär i skiftande språkdräkter. Den berättar om orättvisan som finns överallt och om maktkampen som följer den åt. Den prövar olika vägar som tänks leda till större jämlikhet i samhället, men den lämnar till läsaren att själv bruka materialet i sitt eget ställningstagande: politiskt, socialt, språkligt, psykologiskt, "metafysiskt" och moraliskt.
Den inre och yttre aggressionen artikuleras på olika sätt - med "patetik" och parodi, med lätthet och tyngd. Läs till exempel den aktuella och utåtvända politiska friktionsprosan i Gluggen och jag - två fångar i samma cell, under samma piska - denna berättelse kan ses som ett i inlägg i den aktuella debatten om våldet, som ett medel till samhällets förändring. Läs om de döende och deras trots, läs om herr Trubert, den lättsinnige uppfinnaren! Eller om bröderna som väljer olika vägar att berätta samma hemska upplevelse. Läs om Mamma Mod och hennes hejdlösa kamp för likställighet och om Mammaskinens dubbla upplevelse av ömhet och övergivenhet! Läs om Gubben i katthavet som trotsar elementen, som går på och under vattnet - också han vittnar om hur språket skärper upplevelsen då han erinrar om sin *säliske* broder Tom. Vad texten vill?
Oroa, underhålla, stimulera, utdela språk och bilder, inbjuda till aktivitet, utbreda misstänksamhet mot allt detta eftersom oro, underhållning, stimulans, språk, bilder, aktivitet, misstänksamhet är bedrägliga fenomen - som emellertid kan och måste användas om inte världen vill gå under."

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish