Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Gränsen

Gränsen

Häftad bok. Valborg förlag. 1 uppl. 2016. 401 sidor.

Mycket gott skick. *

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789163918094
Titel
Gränsen
Författare
Ek, Karin
Förlag
Valborg förlag
Utgivningsår
2016
Omfång
401 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
130 x 200 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
520 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Gränsen utspelas i Stockholms skärgård vid 1900-talets början. Den blivande lärarinnan Agnes och lotseleven Mårten finner varandra i segling, höskörd och dans på logen. Han lär henne spela valser och sjömansvisor på dragspel. Hon leker om dagarna med hans moderlösa småsyskon.

Författaren Karin Ek (1885-1926) växte upp på Östermalm och var sommargäst på Sandhamn och Harö. Modern dog när Karin var 19 år. Fadern var smittskyddsläkare med ansvar för vården av prostituerade och ansåg att kvinnor "i skörlefnadens dy" var offer för sin bristande karaktär. Karin och hennes romanfigur Agnes ville göra allting rätt och i rätt ordning.

När Karin Ek skrev boken hade hon erfarenhet av att ha överskridit gränser för det passande. Hennes eget öde hade tvingat henne att fundera över kärlekens och erotikens väsen och det renhetsideal hon som yngre hade odlat. Hon lät även Agnes se att brodern följde andra lagar och ogenerat roade sig med skärgårdsflickorna.

Gränsen är också en lyrisk skildring av skärgården. Karin Ek var marinmålare i ord. För henne fanns tröst och lugn i naturen: Det tåliga strandgräset, det försonande regnet, de kalla vågorna som skiftar färg och form, de heta klipporna under fotsulorna, allt detta var för henne beständigt jämfört med ett människoliv.

"Med nästan våldsam styrka rycker förf. läsaren med i det inre händelseförloppet. Så intensivt är det hela genomdiktat, taget inifrån ur lönliga själsdjup och buret av livsallvar." Ellen Kleman i Hertha

"Vilken rörande bild utgör icke den unga kvinnogestalten där hon ligger på sin klippa 'längtande, gråtande eller läsande'. Det är icke bara ordvalet som gör, att man här kommer att tänka på en annan och mera berömd svensk diktare, som var en orons och ungdomens vårstorm i vår litteratur Thomas Thorild." Helge Lindberg, SSUH:s Polstjärnan