Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Al-Jazira. En arabisk TV-kanal som skakat om medievärlden

Al-Jazira. En arabisk TV-kanal som skakat om medievärlden

Häftad bok

Mycket gott skick. Alhmbra. 2006. 176 s. Utgallrad biblioteksbok.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9188992861
Titel
Al-Jazira, En arabisk TV-kanal som skakat om medievärlden
Författare
Olfa Lamloum
Förlag
Alhambra
Utgivningsår
2006
Omfång
176 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
130 x 200 mm Ryggbredd 8 mm
Vikt
245 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Hösten 2005 avslöjade brittiska Daily Mirror hemliga dokument, vars innebörd var att USA:s president George Bush velat bomba den arabiska TV-kanalen al-Jaziras huvudkontor i emiratet Qatar. I arabvärlden hade det uppfattats som att bomba BBC. Kanalen har över 40 miljoner tittare.
Varför är al-Jazira så kontroversiell? TV-sändaren har gett USA:s fiende ett ansikte genom att sända bin Ladins budskap. Man har visat bilder på civila offer för USA:s krig i Irak. I dag är al-Jazira den mest omdiskuterade TV-kanalen i världen. Al-Jazira skapades 1996 med många journalister som rekryterats från BBC:s arabiska sändningar. I denna bok visar Olfa Lamloum att sändaren står för grundläggande journalistiska värderingar. "Åsikt mot åsikt" är kanalens motto. Hon skildrar hur kanalen ger uttryck för demokratiska värderingar och hamnat i konflikt också med auktoritära arabiska regimer. Den har därtill blivit ett forum för arabers ogillande av USA:s politik i Mellanöstern.

Hur klarar al-Jazira av att spela alla dessa roller samtidigt, när den finansieras av emiren i Qatar, en av Washingtons mest gynnade allierade i Gulfen? Hur kan den ägna sig åt att kritisera världens politiska makthavare samtidigt som den tvingas hålla en försynt framtoning gentemot sin sponsor? Och hur länge kan denna balansakt fortgå med tanke på de ökande påtryckningar som kanalen utsätts för? År 2006 startar al-Jazira en engelskspråkig kanal. Det kan bidra till nya perspektiv i den internationella nyhetsrapporteringen.

Olfa Lamloum är statsvetare och undervisar vid universitetet i Paris (Paris-X). Hon är också programsamordnare vid "Institut Panos-Paris" och redaktör för tidskriften Confluences Méditerranée (tillsammans med Jean-Paul Chagnollaud). Hon ansvarade även för utgivningen av verket "Irak: les médias en guerre" (Actes Sud, 2003).