Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Lasse i gatan

Lasse i gatan

Inbunden bok. Historiska Media. 1997. 277 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Kaparkriget och det svenska stormaktsväldets fall. Inb. Pbnd. med omsl.
Historiska media 278s 1997
Isbn 9188930130

FRI FRAKT inrikes
Betala med Swish Fraktfritt

Förlagsfakta

ISBN
9188930130
Titel
Lasse i gatan
Författare
Ericsson, Lars
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
1997
Omfång
277 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
Sjöröveri var inte en företeelse bara i de klassiska piratvattnen. Många statligt understödda sjörövare har genom historien satt skräck i fartygsbesättningar även i farvattnen kring de nordiska länderna. Under 1710-talets långdragna krig använde sig stormakten Sverige av kapare som aktivt deltog i kampen om haven. Den främste av dem har gått till historien under namnet Lasse i Gatan.

Lars Gathenhielms fartyg seglade på västkusten, erövrade främmande handelsfartyg och tvingade in dem i hamn. Här såldes såväl last som fartyg och hans familj blev snart mycket välbärgad. Efter några intensiva år till sjöss lämnade Lars Gathenhielm fartygsdäcket för att istället bli Sveriges störste kaparredare. Vid hans död 1718 steg hustrun Ingela fram som redardrottning, och styrde kaparflottan under de sista krigsåren.

I denna bok presenterar militärhistorikern Lars Ericson helt ny forskning om makarna Gathenhielm. Vår kunskap om Lasses och Ingelas liv berikas och fördjupas tack vare ett unikt, aldrig tidigare utnyttjat, arkivmaterial från Krigsarkivet och Riksarkivet.

Allt sammantaget formar sig Lasse i Gatan till en ytterst spännande skildring av en man och en kvinna, vilkas liv omgavs av dramatiska händelser, krig och storpolitik.

Lars Ericson är förste arkivarie vid Krigsarkivet i Stockholm.
Hans gedigna kunskaper inom bland annat militärhistoria har tidigare kommit till uttryck i böckerna Svenska Knektar (1995) och Svenska frivilliga (1996). Såväl media som läsare har varmt tagit emot hans breda skildringar av personer som genom sina insatser avsatt spår i svensk och utländsk historia.