Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

Förlagsfakta

ISBN
918537704x
Titel
Slaget vid Stäket
Författare
Ulf Sundberg
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2006
Omfång
109 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
138 x 201 mm Ryggbredd 14 mm
Vikt
252 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Utgåva nummer sex i Stockholms historia

I augusti 1719 anfölls Stockholms södra skärgård av ryssarna. Deras vision var att plundra och bränna, som en påtryckning för att genomdriva ett nederlag som svenskarna försökte förhala. Med en härjad huvudstad skulle hårdare ryska fredsvillkor kunna gälla.

Slaget vid Stäket beskriver hur ryssarna för att undvika Vaxholm, som var ett starkt fäste, gick genom Baggensstäket oftast kallat Stäket söder om Stockholm. Den 13 augusti landsteg sex tusen ryssar vid Stäkets skans. De slogs tillbaka av en svensk styrka som med sina sju hundra man endast utgjorde en dryg tiondel av motståndarnas styrkor. Förlusterna uppgick till fyra hundra ryssar men bara sjuttio svenskar.

Denna sommar kände stockholmarna den stickande brandröken från skärgården, rökpelarna steg mot skyn. Många förberedde sig för att fly. Trots att varningsklockorna hade klämtat var krisberedskapen förvånansvärt låg.

Med vittnesskildringar som utgångspunkt målar Ulf Sundberg upp en spännande och dramatisk historia om hur det gick till när svenskarna under befälet Fuchs fick fienden att vända.

Ulf Sundberg har tidigare givit ut en rad böcker. Han har även skrivit första utgåvan i serien Stockholms historia: Stockholms blodbad, som utkom år 2005.