Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sveriges fältmarskalkar : svenska fältherrar från Vasa till Bernadotte

Sveriges fältmarskalkar : svenska fältherrar från Vasa till Bernadotte

Inbunden bok. Historiska Media. 2003. 455 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. illustrerad

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189442054
Titel
Sveriges fältmarskalkar : svenska fältherrar från Vasa till Bernadotte
Författare
Rosander, Lars
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2003
Omfång
455 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
1077 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Sveriges stormaktssällning vilade under 1600-talet på de militära framgångar som landet uppnått på de europeiska slagfälten. Sverige var unikt när det gällde att skapa och leda förband, och det var under denna period som några av de mest framgångsrika fältmarskalkarna levde och verkade, som Johan Banér, Lennart Torstenson, Carl Gustaf Wrangel och Simon Grundel-Helmfeldt.

I praktverket Sveriges fältmarskalkar finns de med allihop, från Jacob De la Gardie som blev fältmarskalk 1609, till Johan August Sandels som utnämndes 1824. Författaren Lars Rosander berättar om svenska fältherrar under drygt 200 år. Skildringen inleds med en beskrivning av marskalkämbetet ur ett historiskt perspektiv; varför ämbetet uppstod och hur det kommer sig att det inte längre utses fältmarskalkar. Därefter följer biografiska avsnitt där fältherrarnas liv och gärningar presenteras. Biografierna varvas med skildringar av det krigiska förloppet och i stora drag redogörs för den svenska inrikes- och utrikespolitiken. Verket är rikt illustrerat; nästan samtliga fältmarskalkar har porträtterats, och skisser över militärhistoriskt intressanta fältslag finns återgivna.

Lars Rosander, tidigare officer, har varit verksam som författare i snart trettio år. Bland hans omfattande produktion kan nämnas Vargarna från Elba, som handlar om Napoleons agenter i ett febrigt Europa, och Gud beskydde tsaren, där han berättar om ett nertystat attentat mot den ryske tsaren i Stockholm 1909. Han har också skrivit om underrättelsetjänst under andra världskriget i Det hemliga huset. Tillsammans med Lennart W. Frick utgav han 1998 Det vakande ögat, som handlar om svensk underrättelsetjänst under 400 år.