Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Inte så farligt som många tror: Katastrofer och svensk kemofobi

Inte så farligt som många tror: Katastrofer och svensk kemofobi

Inbunden bok Bokförlaget Nya Doxa. 1 uppl. 2018. 224 sidor.

Nära nyskick. INPLASTAT EXEMPLAR MED ETIKETTER OCH SIGNUM OCH UNDERSTRUKET NAMN PÅ RYGGEN. Det finns en rädsla för syntetiska kemikalier, som rester av bekämpningsmedel i maten. Media larmar om spår av kemikalier exempelvis i leksaker i våra hem och förskolor och i hygienartiklar i våra hem. Det tycks finnas en underliggande föreställning om en möjlig, paradisisk renhet. En sådan har dock aldrig existerat. Larmen underblåses av politiska slagord om att skapa en giftfri miljö. Barnens exponering har kommit i fokus, speciellt vad gäller risker med hormonstörande syntetiska kemikalier.

Boken kontrasterar dagens larmrapporter mot människas historia av farligheter, från växtriket, industriella aktiviteter med omfattande kontaminering av yttre miljö, stadsmiljö och arbetsmiljö, samt undermåliga läkemedel. Närmast försumbara exponeringar för kemikalier från vår miljö idag ställs också mot biologiskt verksamma koncentrationer i våra kroppar av läkemedel som förutom avsedda, positiva effekter även ger biverkningar.

Från tidigare svåra kemikalie- och läkemedelskatastrofer, nationellt och internationellt, i det förflutna hävdar författaren att myndigheter idag har god kunskap och kontroll över vår exponering för kemikalier, såväl de långsiktiga nivåerna av många organiska kemikalier som tungmetaller. Många av larmen om kemikalier är kanske överdrivna och ger en felaktig bild av nivån på riskerna. Den rikt illustrerade boken beskriver vidare principerna för hur kemikalier tas upp i kroppen och hur de verkar när de väl är inne i våra vävnader och celler.

Lennart Dencker är professor emeritus i toxikologi vid Uppsala universitet och en välkänd och etablerad forskare.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789157806208
Titel
Inte så farligt som många tror: Katastrofer och svensk kemofobi
Författare
Lennart Dencker
Förlag
Bokförlaget Nya Doxa
Utgivningsår
2018
Omfång
224 sidor
Bandtyp
Flexband
Mått
155 x 240 mm Ryggbredd 17 mm
Vikt
530 g
Språk
Svenska
Baksidestext

Ytterligare författare: Dencker, Lennart
Ytterligare designers: Laserna, Johan