Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Det är rätt att göra motstånd. Kriget och terrorn från Bush till Bodström

Det är rätt att göra motstånd. Kriget och terrorn från Bush till Bodström

Limhäftad, 190 s. sidor. Karneval förlag (, 2006). Åsa Linderborg är historiker, författre och journalist på Aftonbladet. Erik Eijk är författare, och har tidigare skrivit om göteborgshändelserna 2001. I ""Det är rätt att göra motstånd"" återfinns artiklar från Aftonbladet, om Irakkriget, tillsammans med flera nyskrivna fördjupningar. Förord Jan Guillou.

Nyskick. Fraktkostnad 24 kr inom Sverige.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9197603155
Titel
Det är rätt att göra motstånd : Kriget och terrorn från Bush till Bodström
Författare
Linderborg, Åsa
Förlag
Karneval förlag
Utgivningsår
2006
Omfång
190 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
126 x 195 mm Ryggbredd 13 mm
Vikt
200 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Irakkriget rasar nu på fjärde året med dagliga rapporter om död och förstörelse. Stödet för ockupationen sjunker konstant i både Irak och USA. Allt fler människor runt om i världen inser att USA:s truppnärvaro är ett uttryck för en nykolonialism som också hotar andra länder.
Före anfallskriget upplevde Sverige de största fredsdemonstrationerna någonsin, men i dag är krigsmotståndet närmast obefintligt. Politiker, media och fredsorganisationer tiger eller hejar på. Sverige säljer fler vapen till USA och Storbritannien än någonsin tidigare. Och gräsrötterna har inte kunnat samla sig till några större protester.
Åsa Linderborg och Erik Wijk framhäver den principiella rätten att göra motstånd mot anfallskrig och ockupation. Ett sådant ställningstagande innebär självfallet inte något stöd till det sekteristiska våld med religiösa förtecken som blivit en av ockupationens konsekvenser i Irak. Faktum är att motståndsrörelsens aktioner i huvudsak riktar sig mot ockupationsmakten, vilket strider mot den bild som ges av svenska media.
Författarna visar också hur det USA-ledda "kriget mot terrorismen" redan nått långt in i svensk lagstiftning och rättskipning. Godtyckliga terrorlistor från Washington omsätts i hårda svenska fängelsedomar, sanktioner och utvisningar. Tvångsmedel, övervakning och registrering införs. Thomas Bodströms ambitioner att vara USA till lags håller på att förvandla Sverige till ett islamofobiskt kontrollsamhälle utan rättssäkerhet.
Åsa Linderborgs och Erik Wijks artiklar i Aftonbladet om kriget, terrorn och rättssamhället har väckt starka reaktioner till höger och vänster, för eller emot. Här är allt samlat - med flera nyskrivna fördjupningar.
Åsa Linderborg är historiker, författare och journalist på Aftonbladet. Hon har tidigare utgivit bl.a. doktorsavhandlingen Socialdemokraterna skriver historia. Erik Wijk är författare. Han har tidigare utgivit bl.a. det självbiografiska jugoslavienreportaget Ont blod och analysen av göteborgshändelserna Orätt.

Ytterligare medarbetare:
Författare: Linderborg, Åsa; Wijk, Erik