Gotländskt arkiv 2019: Bordet är dukat: Mat med tradition på Gotland
Inbunden bok. Fornsalens Förlag. 2019. 136 sidor.
Nära nyskick.
Inbunden i förlagets mörkgröna klotryggband med pappärmar. Illustrerad. Innehåller följande artiklar:
"Förord" av Susanne Thedéen.
"Inledning" av Lena Ideström.
"Gutamålet ger liv åt matens historia" av Lars Kruthof.
"Skaffare, de gotländska festernas fixare" av Ing-Marie Tellström.
"Kakor, ägg & konservering - hushållning på en gotländsk lantgård" av Annelie Adolfsson Rosén.
"Fest och vardag i Visby under två sekler" av Birgitta Strandberg-Zerpe.
"Odling och hushåll vid gotländska prästgårdar" av Eva Selin.
"Medeltida matvanor - fick, bröd och en och annan rova" av Lena Ideström.
"Stenåldersmat och järnåldersföda" av Johan Norderäng & Susanne Welin-Berger.
"Matkultur - arvet från äldre tider i ny tappning" av Riina Noodapera & Susanne Welin-Berger.
"Recept".
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789188036063
- Titel
- Bordet är dukat : mat med tradition på Gotland
- Författare
- Kruthof, Lars
- Förlag
- Fornsalens Förlag
- Utgivningsår
- 2019
- Omfång
- 136 sidor
- Bandtyp
- Halvklotband
- Mått
- 215 x 245 mm Ryggbredd 18 mm
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Säg den som inte är intresserad av mat, alla ska vi ju äta.
I Bordet är dukat – Mat med tradition på Gotland berättas om traditioner kring mat på Gotland med nedslag i olika århundraden. Läs om livet på en gotländsk gård runt 1930–40, om vad som stod på bordet i Visby till fest och vardag under 1700–1800-talen och om hur skaffare, Gotlands speciella festfixare, ordnade med servering och spex under bröllop och andra högtider.
Vi ser oss också omkring i nutiden och undersöker hur äldre traditioner och matvanor uppdateras till vår tids smak. Detta och mycket mer finns på menyn och för den som själv vill smaka finns spännande recept att provlaga. Låt dig väl smaka!