Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ett välsignat barn

Ett välsignat barn

Norstedts 2006. Inbunden med skyddsomslag, 332 sidor, 490 gram.

Nära nyskick. Vilken dans på glödande kol! I sin fjärde roman leker Linn Ullmann med sina läsares förväntningar. Hon heter Ullmann. Hennes far heter Bergman. Romanen handlar om en världsberömd man och hans tre döttrar.

Mannen är gammal och bor på en karg ö utanför svenska ostkusten. Han är "den störste inom sitt fält", han är temperamentsfull och han har varit en kvinnokarl. Då spelar det ingen roll att mannen kallas Isak och ön Hammarsö.

Ingen kan undgå att nappa på signalerna: Nu kommer hon att skriva om sin barndom i den kanske mest berömda konstnärsfamiljen i världen. Detta framgår av baksidestexten och av de första sidorna.

Jag blir misstänksam och tänker att Ullmann antingen är en mästare, eller en effektsökare. Går hon iland med detta projekt är hon en mästare. En roman är en roman. Den verklighet som anspelas kan inte göra jobbet åt författaren.

Hur känner man igen en skönlitterär mästare? Ja, inte är det genom namnet och inte är det genom författarfotografiet på bakre fliken. Och inte är det genom förlagets garantier: "en av Nordens främsta författare". Nej, sådant ramverk står bara i vägen. Är det faktum att hon givit ut flera betydande och skickligt skrivna böcker en garanti för att den bok som nu kommer ut är bra?

Nej. Påmind om hennes position (som har med andra böcker att göra) vid lanseringen av Ett välsignat barn, blir jag misstänksam, för det signalerar att boken behöver sina äldre syskon som stöd. Men en bok måste bära sin läsare igenom, sida för sida, ord för ord.

"Ett välsignat barn" är en berättelse om den där vuxenlösa barndomen som kan vara väldigt otäck. Tre halvsystrar hos sin pappa sommar efter sommar i ett kontinuum utan vintrar (och mödrar) emellan.

Barndomsscenen är en. Invävt i barnens berättelse är scener ur två av systrarnas liv som vuxna. Storasystern Erika som bestämt sig för att hälsa på sin far, och mellansystern Laura som, sliten mellan borden och tveksamheter, känner att hon vill följa med.

Att skildra konsekvenserna och samtidigt leda läsaren på en resa fram till den kritiska punkten, samtidigt innan och efter, är effektivt och suggestivt. Ändå ingen tvekan om var fokus ligger.

Inte hos Erika och Laura som vuxna, inte hos pappa Isak, trots att det är honom de hälsar på och honom de är på väg till, utan hela tiden hos de tre flickorna som smärtsamt växer in i en värld av sociala relationer med andra barn.

Jodå, det finns vuxna i närheten, men vad hjälper det när de tror att barndomen är en oskuldens tid? De vuxna skulle kunna hjälpa, för om en fågel dör när en flicka ser på, kan pappan och styvmamman ordna en begravning så fin, så stark och rituell.

Men om en annan flicka försöker berätta för sin pappa att de andra ungdomarna är dumma mot Ragnar, så avfärdar han det med att pojken har hundögon och alltså ber om det.

Det nyckfulla och hånfulla i att inte bara Gud har glömt Hammarsö. De vuxna har glömt barndomen

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9113015915
Titel
Ett välsignat barn
Författare
Ullmann, Linn
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2006
Omfång
331 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
135 x 210 mm Ryggbredd 26 mm
Vikt
486 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Linn Ullmanns Ett välsignat barn är ett familjedrama med starka spänningar mellan syskon och föräldrar. En av Norges främsta och mest uppmärksammade författare, med läsare inte bara i Sverige utan hela världen, har skrivit sin hittills största roman.

Detta är en berättelse om tre systrar - Erika, Laura och Molly - som gör en resa från Norge till en ö i Östersjön, till barndomens sommarö. Det är också en berättelse om deras grandiose far, den världsberömde experten på kvinnosjukdomar och ultraljudspionjären Isak, som härskar över detta Hammarsö. Och till sist är det berättelsen om en stackars pojke som försvann där, en dag för ganska länge sedan.
Linn Ullmann klipper skickligt och med stark känsla för rytm ihop en berättelse som pendlar mellan resans nu och barndomssomrarnas då, alldeles särskilt sommaren 1979, då pojken Ragnar försvinner. Ragnar
och Erika har hittat varandra på ett nytt sätt denna sommar. Men deras trevande förälskelse är inget skydd
mot de andra sommarbarnens hån, och en dag går en lek överstyr. Ragnar jagas ut i vattnet, de andra
kastar sten på honom och det går så illa att han dör.
Sommaridyllen är spräckt för alltid. Isak överger sin ö och barnen med honom. Det tar 25 år tills de alla ses där igen, och resan dit blir en resa i tiden, genom skulden, minnena och glömskan.
Linn Ullmann bodde en stor del av sin barndom på Fårö, och det är det särpräglade ljuset som vilar över ön, som ger återsken i denna hennes nya roman. De småväxta, vindpinade träden, smultronställena, stenstränderna och kalkstenshusen utgör den både vackra och samtidigt stränga fonden till denna historia, som är både arketypiskt dramatisk och vardagligt sorgsen. Framför allt är det ett nyanserat porträtt av en far, som är både storslagen, temperamentsfull och valhänt.