Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Slottet brinner!

Slottet brinner!

Häftad bok. Historiska Media. 1 uppl. 2005. 110 sidor.

Nyskick. (200) Oläst. Inplastad bibl.bok med stämplar. 7 maj 1697 bryter elden ut i slottet........

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9185377066
Titel
Slottet brinner!
Författare
Jacobson, Magnus
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2005
Omfång
110 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
138 x 201 mm Ryggbredd 11 mm
Vikt
248 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Den 7 maj 1697 bryter en fasansfull brand ut på Stockholms slott Tre kronor. Kungen Karl XI har varit död i en månad men ännu ej begravts. Han lik ligger i en kista i slottet. Full kalabalik bryter ut. Den döde kungen bärs ut, även änkedrottningen som drabbas av panik. Karl XII, den blott 15-årige kungen, springer ut. Folk springer om varann, så mycket som möjligt måste räddas. Slottet och den nybyggda slottskyrkan brinner ner. Stora arkivskatter försvinner i lågorna. Dokument från medeltiden och fram till drottning Kristina är försvunna för alltid. Trots allt var det bara två personer som fick sätta livet till, troligen för att branden började på eftermiddagen. Man söker en skyldig och många anklagas.

Kungafamiljen behöver ett nytt hem. Det beslutas av ett nytt slott ska ritas och byggas av Nikodemus Tessin - det blir det slott vi har idag.

Magnus Jacobson beskriver branden, och förvecklingarna kring den. Han berättar även om hur det gamla slottet såg ut, historien kring det, hur det var byggt och förklarar varför branden kunde bli så övermäktig att den förstörde hela slottet.

Författaren belyser även slottets roll i den omgivande staden. Det utgjorde nämligen en naturlig del av staden, inte separerat som det "nya" slottet gör. Han kommer även in på det nya slottet och berättar om nybygget med dess fördelar.

Magnus Jacobson är fil. mag. litteratur och frilansjournalist. Han arbetar som skribent för SIDA, och skriver även för Populär Historia. Han har gett ut en bok hos Historiska Media: Almqvist, diktaren och hans tid (2002).