Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Mörk fjäril

Mörk fjäril

Inbunden bok Bokförlaget Forum. 2002. 384 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9137118366
Titel
Mörk fjäril
Författare
Margaret Drabble
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2002
Omfång
384 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
140 x 220 mm Ryggbredd 28 mm
Vikt
544 g
Språk
Svenska
Baksidestext


Mörk fjäril har tre mycket speciella kvinnor som huvudpersoner: 
 Bessie Bawtry, söt, begåvad, överkänslig, övertygad om sin egen utvaldhet – och nästan skrämmande för sina enkla arbetarföräldrar i den lilla gruvstaden i Yorkshire. De låter henne studera i Cambridge, men Bessie klarar inte pressen. Hon gifter sig med en barndomsvän och får det ekonomiskt bra, men hon får aldrig det lysande liv hon önskat sig. Hennes bitterhet gör henne till en plåga för hela familjen, alltid hypokondrisk, argsint, klagande och gnatande. 
 Chrissie, hennes dotter, börjar studera arkeologi men efter en termin rymmer hon med sitt livs passion, en absolut opålitlig men oerhört charmerande ung man. Efter ett kort äktenskap står hon ensam med sin dotter Faro. Men Chrissie klarar sig, hon är driftig och begåvad, och gifter så småningom om sig. Fast förhållandet till mamman präglas ständigt av rädsla och irritation. 
  Faro är framgångsrik vetenskapsjournalist, en positiv och engagerad ung kvinna, och med henne börjar boken då hon är på besök i sin mormors hemstad och lyssnar på ett föredrag om genetik och mitokondrieanalys. Hon börjar undra om man för alltid är fjättrad av sitt genetiska arv. Och detta är en av de många spännande tankarna i Drabbles bok. 
 Mörk fjäril är en sällsynt intelligent och engagerande berättelse om de här tre kvinnornas liv och hur de präglas av varandra och av den tid de lever i. Samtidigt ger Drabble en knivskarp bild av samhällsomvandlingen under 1900-talet, sedd ur många olika aspekter. Och allt är skildrat med hennes djupt personliga, levande och ibland bistert humoristiska språk. 

I ett litet efterord ger Drabble läsarna en överraskning: Bessie Bawtry är ett porträtt av hennes egen mamma. ”Jag har skrivit denna bok för att försöka förstå min mor bättre. Jag nedsteg i underjorden för att finna henne. Hon var inte där.”