Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Mördaren ljuger inte ensam/Farligt att förtära/Inte flera mord!

Mördaren ljuger inte ensam/Farligt att förtära/Inte flera mord!

Norstedts 1998. Häftad, danskt band med flikar, 273+312+212 sidor, 1030 gram.

Nära nyskick. Den 31 mars 2014 skulle vår "svenska Agatha Christie" ha fyllt 100 år. Hon var mycket produktiv och skrev över 40 böcker, men vem var hon egentligen?

Bokomslag MariaLang

Maria Lang (1914?1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, föddes i Västerås den 31 mars 1914. Föräldrarna Clas Lange och Elsa Keijser, som förälskade sig i varandra när de var 16 år, gifte sig ett par år innan dottern föddes. Fadern var journalist. När han fick tjänst som redaktör och ansvarig utgivare för Bergslagens Tidning flyttade familjen till Lindesberg. Redan 1916 dog han endast 27 år gammal.

1919 gifte modern om sig med Carl Ivar Olsson och de flyttade till Nora. I äktenskapet föddes två flickor. Den ena, Ingrid, kom att stå Dagmar Lange väldigt nära.
Vantrivsel i Uppsala

Även om familjen under långa perioder hade det knapert fick Dagmar Lange utbilda sig. Sin studentexamen tog hon 1933. Hösten samma år skrev hon sig vid Uppsala universitet för att läsa Nordiska språk. Hon gick med i V-Dala, Västermanland-Dalarnas nation, där hon läste tidningar från Bergslagen. 1971 blev hon för övrigt hedersledamot i nationen. Några läroböcker ägde hon inte, utan de fick hon köa på för att låna på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva.

Dagmar Lange var inte förtjust i Uppsala. Universitetsmiljön var mansdominerad och hon kände sig utestängd från alla stipendier. De var till för välartade ynglingar. I sin självbiografi Vem är du? Dagmar Lange eller Maria Lang?(1985) skriver hon: "En känsla av främlingskap och otrivsel med själva uppsalaandan växte sig allt starkare, och den förvärrades vid varje kontakt med det blåsiga och trädlösa slättlandskap som omgav staden."

Redan hösten 1934 lämnade Dagmar Lange Uppsala för studier vid Stockholms högskola, där hon genast fann sig tillrätta.
Avhandling, frågesport och operarecensioner

Dagmar Lange var mångsidig. 1944 deltog hon i frågesportstävling på radion med Gösta Knutsson. 1946 disputerade hon i litteraturhistoria med avhandlingen Pontus Wikner som vitter författare. På 1950-talet var hon med i Radiopanelen, som var föregångare till De lärde i Lund. Åren 1964-1980 recenserade hon opera för Veckojournalen.

recension av Dagmar Lange

Men det är framförallt som deckardrottning som Dagmar Lange har gått till historien. Sveriges svar på Agatha Christie. Lange var en mycket produktiv författare. Efter sin deckardebut 1949 utkom hon med minst en bok varje år. 1971 valdes hon in som en av 13 ledamöter i Svenska Deckarakademin.
Vägen till livet som deckardrottning

Redan som tonåring hade Dagmar Lange drömmar om att skriva. Hon skrev på en oändlighetsroman och redan då fanns romanfiguren Einar Bure med. Men det blev aldrig något med romanen.

Det verkliga skrivandet tog fart våren 1942. Det gick trögt med avhandlingen om Wikner. Hon läste Agatha Christie och hungrade efter deckare. Efter ett biobesök med v

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
911300350X
Titel
Mördaren ljuger inte ensam : Farligt att förtära ; Inte flera mord!
Författare
Maria Lang
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
1998
Omfång
796 sidor
Bandtyp
Häftad
Vikt
1030 g
Språk
Svenska