Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Bland resenärer och kosmopoliter : Svensk kultur inför utlandet

Bland resenärer och kosmopoliter : Svensk kultur inför utlandet

Inbunden bok Carlsson. 1 uppl. 2017. 224 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173318341
Titel
Bland resenärer och kosmopoliter : Svensk kultur inför utlandet
Författare
Martin Kylhammar
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2017
Omfång
224 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
130 x 192 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
340 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Martin Kylhammars infallsrika och insiktsfulla bok Bland resenärer och kosmopoliter är en berättelse om hur svenska och franska författare under hundra år funderat över Sveriges plats i världen, och om den svåra konsten att på en och samma gång vara svensk, europé och världsmedborgare.

Den handlar om en tid där gränser upplöses och nationer blandas och där frågorna om det finns särskilda svenska värden hettar till. Svenska författare från Heidenstam till Tranströmer, från Harry Martinson till Jonas Hassen Khemiri formulerar de vackraste drömmar om kulturernas sammanblandning och om gränslös solidaritet, men de grusas i tider av hård nationalism, politisk populism och nationell självtillräcklighet.

Huvudpersonerna är alla framstående resenärer, nyfikna på det främmande och annorlunda. I boken möter vi inte bara svenskar på resa i utlandet, utan också franska besökare i folkhemmet. Mötet med Sverige blir för dem som att färdas i tiden, till framtiden, till den kultur som Europa en gång skall bli. I den andres blick är Sverige både en dröm om frihet och rättvisa, och en mardröm om teknokrati, kyla och historielöshet.

Per Wästberg skriver i sitt förord, att boken om upptäcktsresorna till och inom Sverige är välmatad med ny kunskap, illustrativa citat och genomtänkta slutsatser. Det är, i liten skala, ett pionjärarbete.

Martin Kylhammar (f. 1954) är litteratur- och idéhistoriker, professor vid Tema Kultur och samhälle på Linköpings universitet och ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien. Han har skrivit en rad uppmärksammade böcker på svenska och franska om författarnas roll i moderniseringsprocessen. Han är belönad med Doublougska priset av Svenska Akademien för sitt litteraturhistoriska författarskap, med John Landquists pris för sitt essäistiska av Samfundet De nio och med Rolf Wirténs kulturpris för sin folkbildargärning.
Ytterligare författare: Kylhammar, Martin
Ytterligare designers: Kylhammar, Stina