Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Brick Lane

Brick Lane

Forum 2003. Inbunden med skyddsomslag, 413 sidor, 722 gram.

Nyskick. Under de år jag jobbade i bokhandel fick vi ibland - tyvärr inte särskilt ofta - in den där typen av bok som är all bokhandels- och bibliotekspersonals önskedröm. Boken som går att sätta i händerna på precis alla kunder. Läsvana eller icke läsvana. Finsmakare eller spänningssökare. Boken som trots sitt breda tilltal ändå håller en hög litterär kvalitet. Ett svenskt exempel på en sådan bok är Mikael Niemis ?Populärmusik från Vittula?.
Och det självklara brittiska exemplet detta år heter Monica Ali. En ung debutant med pakistanskt ursprung som skriver med en säkerhet, berättartalang och ett hjärta som inte bara fått mig att vädra den brittiska romantradition som alltjämt har Charles Dickens som ledstjärna. En så kallad ?litterär sensation? som tagit det kräsna England med storm och blivit nominerad till det prestigefyllda Bookerpriset.

Liknande ovationer blev det när Zadie Smith, en annan ung kvinna som skildrar London ur ett etniskt
perspektiv, debuterade med ?Vita tänder? för några år sedan. Jämförelserna har varit ofrånkomliga, med de smala referensramar som ju även det brittiska kulturlivet har, men själv skulle jag nog säga att de bortsett från det etniska perspektivet och identitetstemat inte påminner särskilt mycket om varandra. Där Smith är berättartekniskt smart och påtagligt litterärt medveten, framstår Ali snarare som intuitiv och rättfram. Det är lite som om hon hade fått sin skrivförmåga som ett körkort, och nu har hon helt enkelt bara satt sig bakom ratten och kört på med sin berättelse, rakt fram i full fart, enligt alla romankonstens klassiska regler.
Vi får möta Nazneen, en 18-årig flicka som kommer från Bangladesh till London för ett arrangerat äktenskap med Chanu, en dubbelt så gammal man. Kvar i Bangladesh lämnar hon sin syster Hassina, som i motsats till Nazneen gifter sig av kärlek och rymmer från hemmet i tidig ålder. Romanen följer de båda kvinnornas liv parallellt under 25 års tid, Hassinas genom de
sporadiska brev hon skriver till systern i London, Nazneens genom en skildring så detaljrik att den borrar sig ända ned till makens liktornar, som Nazneen ständigt och med tålmodig undergivenhet får skära bort. Det betongkomplex där de lever sina liv är en hel värld för Nazneen att inta, fylld av motsägelser och brustna förhoppningar. Framför allt gestaltas dessa genom maken Chanu, den lille mannen som med sina storslagna planer, sitt intellektuella högmod (han läser oavbrutet, men utan att någonsin få något utlopp för de kunskaper han inhämtar) och samtidigt självklara undergivenhet, blir bokens mest minnesvärda porträtt. Så förtjust tycks Monica Ali ha varit i Chanu att romanens andra figurer ibland hotar att blekna bredvid honom. Och hon lyckas mästerligt med att få över våra sympatier till honom, trots att han bitvis är riktigt osympatisk.
Artikeln fortsätter...
Annons - klicka f?r mer info!

Chanu är faktiskt något av en klassisk Dickensfigur; o

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9137121227
Titel
Brick Lane
Författare
Monica Ali
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2003
Omfång
409 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext


Monica Ali har utnämnts i Granta till en av Storbritanniens främsta författare 2003!

"Monica Ali är en fantastisk berättare, och Brick Lane är fint utmejslad, djupt engagerande, skarp och ömsint." Meera Syal

"En mycket speciell roman. Jag älskade den. Den uppfyller alla mina förväntningar på en roman, den tar mig till en annan värld och en kultur jag vet så lite om ... Underhållande, gripande och fascinerande." Margaret Forster

"Underhållande och insiktsfull ... begåvad, tankeväckande och mogen." Hilary Mantel

Brick Lane är berättelsen om en ung kvinnas sökande efter lyckan. Nazneen födds i en liten by i Bangladesh där hon traditionsenligt uppfostras till en god muslimsk flicka. Hennes mor är en omtalad gråterska. Den kulturella och religiösa miljön samt landskapet, där en tornado endast på någon sekund kan jämna marken, sätter stark prägel på Nazneens uppväxt och hon formas till en ung kvinna med en fatalistisk inställning till livet.
 Nazneen gifts bort med Chanu, en dubbelt så gammal man bosatt i London. Tillsammans med sin nyblivne make flyttar Nazneen in i en lägenhet i ett kommunalt bostadsområde befolkad av immigranter från Bangladesh. Chanu är begåvad men oföretagsam och konstant frustrerad över sina misslyckade försök att komma någonstans i livet. Han tar avstånd från sina landsmän som han kallar "bönder", men lider samtidigt av sin självpåtagna ensamhet. Chanu drömmer om att som en framgångsrik man återvända i triumf till sitt hemland. Nazneen, å sin sida, drömmer om sitt barndomshem. Hon sköter hushållet och tar hand om deras lille son exemplariskt, och kämpar ständigt för att bibehålla sitt ideal som god och skötsam maka och mor och för att med sinnesro acceptera sin lott i livet. Men inom henne pyr upproriska känslor av missbelåtenhet.
 Vändpunkten kommer när den lille sonen blir allvarligt sjuk. Nazneen upptäcker både glädjen över av att vara behövd, att hennes man besitter goda egenskaper, att han trots allt, likt henne söker en plats i tillvaron. Men sonen dör och Nazneen återgår till sitt vanliga begränsade liv. Vardagen består av att fostra de döttrar Gud ger henne, be och damma, med avbrott för skvaller och gemenskap med de andra mödrarna i området.
 Balansen rubbas än en gång när Nazneen tar anställning som maskinist och möter Karim – en ung man som väcker nya känslor till liv. Det sociala missnöjet växer i området, spänningen i familjen ökar, möjligheten – som både är ett löfte och ett hot – att återvända till Bangladesh ser ut att bli verklighet. Nazneen tvingas att ta sitt öde i egna händer.
 Genom boken får man följa brevväxlingen mellan Nazneen och hennes syster Hasina, som lever i Dhaka efter att ha skilt sig från en man hon själv valt. Hasina söker likaså hon lyckan, men sökandet leder – till skillnad från Nazneens som fokuserar på det inre planet – henne ut i världen där hon ständigt stöter på motgångar.
 Brick Lane tar upp många stora frågor – den kulturella förvirringen som uppstår när man slits mellan två världar, konflikten mellan första och andra generationens invandrare, ilskan och frustrationen över att vara en minoritet, det stora gapet mellan i- och u-länderna, miljön och naturens påverkan på hur vårt liv formas. Men mest av allt handlar de n om de val vi gör och om dessa val kan hjälpa oss på vägen till att finna lyckan.

Monica Ali, född 1967 i Dhaka, har en engelsk mor och en bangladeshisk far. När inbördeskriget bröt ut flydde Monica, hennes mor och bror till England. Fadern anlände ett år senare och familjen bosatte sig i Bolton i norra England. Efter studier i filosofi, ekonomi och politik i Oxford arbetade Monica Ali i förlagsbranschen. Monica Ali bor i London tillsammans med sin sambo och två barn.
 Brick Lane är Monica Alis uppmärksammade debutroman. Det tog henne ett år att skriva romanen – från den första skissen av persongalleriet till det första utkastet. Det finns fyra olika infallsvinklar. Den första är Monicas egen bakgrund och känslan av att aldrig höra hemma någonstans, men också förmånen att kunna blicka in två olika kulturer. Den andra är den muntliga bangladeshiska berättartradition hennes far har hållit vid liv. Den tredje är en bok om bangladeshiska kvinnliga konfektionsarbetare i Dhaka och Londons East End. Och slutligen de upplopp som härjade i ett antal städer i norra England förra sommaren, då unga pakistanier och bangladeshier drabbade samman med polisen.