Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Svensk vittnespsykologi. Utsagepsykologi i teori och praktik

Svensk vittnespsykologi. Utsagepsykologi i teori och praktik

Häftad bok. Studentlitteratur AB. 1:3 uppl. 2009. 390 sidor.

Mycket gott skick. Format 22 x 15,5 cm Vikt 575 g.
Häftad bok med mjuka pärmar. INNEHÅLL: Presentation. Inledning 1. "Lars-fallet" Trovärdighetsutredningarnas metodik 2. Den vittnespsykologiska arbetsmetoden 3. Vittnespsykologins kunskapsbakgrund 4. Vittnespsykologins roll i rättsväsendet 5. Några tillämpningar av den vetenskapliga utsageanalysen 6. Att ta barn på allvar. Om existentiell och historisk verklighet 7. Forskning om förhör med barn 8. En minnesbild inplanteras 9. Ögonvittnesidentifieringar 10. Vittnespsykologiskt yttrande i Palme-målet 11. Ögonvittnesidentifieringarna i "styckningsmålet" 12. Lögnarens kroppsspråk: Myter och fakta 13. Psykologiska bedömningars ofullkomlighet och rättssäkerheten 14. Psykologin och rättssäkerheten: Sexuella och rituella övergrepp 15. Den vittnespsykologiska utsageanalysens vetenskapliga grund. Sakregister.
// Överstrykningar finns på några sidor. Bilden avser den aktuella boken. Utnyttja gärna inrikes ENHETSFRAKTEN för beställning av flera av mina böcker samtidigt. [2930]

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789144033686
Titel
Svensk vittnespsykologi : utsagepsykologi i teori och praktik
Författare
Wiklund, Nils - Sjöström, Ulla
Förlag
Studentlitteratur AB
Utgivningsår
2005
Omfång
390 sidor
Bandtyp
Häftad
Vikt
562 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Svensk vittnespsykologi beskriver hur vittnespsykologer arbetar och vilka bidrag de kan ge inom svenskt rättsväsen. Här finns några av de mest representativa arbeten som publicerats under det halvsekel då utsagepsykologiska utredningar använts som ett hjälpmedel i svenska domstolar.
Vittnespsykologiskt utredningsarbete kräver ett vetenskapligt, kritiskt prövande förhållningssätt. Utredningen skall dokumenteras på sådant sätt att rättens ledamöter och parterna kan bilda sig en egen uppfattning genom att granska grunderna för slutsatserna i utlåtandet. Psykologisk kunskap tillämpas i en vetenskaplig analys av uppkomstbetingelserna för de unika utsagor som i ett speciellt fall lagts till grund för misstankar om brott. De inblandade personernas utsagor och handlingar studeras i sitt sammanhang: situation, socialt samspel, påverkan i samtal och förhör. Det innebär en fortlöpande tolknings-process och försök att falsifiera eller bekräfta de tolkningar som gjorts.
Huvuddelen av den klassiska boken Vittnespsykologins arbetsmetoder, där Arne Trankell redogör för den metod han utvecklat, ingår som ett kapitel. Därefter behandlas metodens historiska och kunskapsmässiga grund samt dess roll inom rättsväsendet. De teoretiska avsnitten blandas med fallbeskrivningar och exemplifieringar.
Boken är lämplig för utbildningar och yrkesverksamma inom beteendevetenskap, polis, rättsväsende och andra samhällsvetenskapliga discipliner. En systematisk, kritiskt prövande utredningsmetod är en förutsättning för rättssäkerhet och oväld.