Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Märsgarnsboken

Märsgarnsboken

Inbunden bok Stefan Nilsson Sjösäkerhet. 2017. 276 sidor.

Mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789197892391
Titel
Märsgarnsboken
Författare
Nilsson, Stefan
Förlag
Stefan Nilsson Sjösäkerhet
Utgivningsår
2017
Omfång
276 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
170 x 240 mm Ryggbredd 20 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
Märsgarnsboken handlar om öarna i norra delen av Hårsfjärden som blev Sveriges största operationsbas för fl ottan under 1900-talet.

I början av 1900-talet klev marinen bokstavligen iland och tog för sig av mark och vatten för en måldepå för skjutskolorna som flyttade till Hårsfjärden från Karlskrona.

Boken beskriver hur verksamhet, förmågor och olika marina förband utvecklades med Märsgarn, Vitsgarn, Alvsta Långsholm och flera andra öar som bas. Flygstationen, Skjut- och riktarskolorna mm. Här utvecklades också kustfl ottans bruk av spärrballonger.

Innan Musköbasen byggdes var Märsgarn navet i Södertörnsbasen och grupperingsplats för marinkommandochefens och chefen för kustfl ottans stridsledningscentral. Omfattande byggnationer gjordes ovan mark och i berganläggningar.

Två händelser som gett stort medialt intresse i området är den sk ”jagarolyckan” i september 1941 och den sk ”Hårsfjärdsincidenten” i oktober 1982. Båda beskrivs i varsitt kapitel med aldrig tidigare publicerat material.

Sjövärnskårens historia är en del av den marina försvarsutvecklingen på 1900-talet. Stockholmsgrosshandlarna med sina yachter utforskade skärgårdarna och framkomlighet mellan grynnor och skär. Deras erfarenheter togs tillvara av marinen och verksamheten utvecklades till det vi idag känner som Sjövärnskåren. Sedan 1977 har Märsgarn varit bas för Sjövärnsverksamhet på ostkusten.