Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Från sidan. Litteraturkritik och andra texter av Leif Nylén. I urval av Torkel Rasmusson och efterord av Johan Svedjedal.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789198136869
Titel
Från sidan : litteraturkritik och andra texter av Leif Nylén
Författare
Nylén, Leif
Förlag
Rönnells Antikvariat
Utgivningsår
2018
Omfång
421 sidor
Bandtyp
Danskt band
Vikt
727 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Från sidan. Litteraturkritik och andra texter av Leif Nylén. I urval av Torkel Rasmusson med efterord av Johan Svedjedal

TIDNINGSARTIKLAR ÄR FÖRBRUKNINGSMATERIAL. Recensionen i dagens tidning bleknar snabbt medan dagarna går och glöms av den som läst den. Men gräver man i det förbrukade kan man göra fynd. Som nu när Leif Nyléns omfångsrika dagstidningsproduktion kan läggas fram i dagen. I några lådor inne i skrivstugan i Bergshamra återfanns ett halvår efter Leifs bortgång i juli 2016 ett par tre kilo Nylénartiklar från Dagens Nyheter under två och ett halvt decennium. På annat håll hittades en tjock bunt artiklar från Stockholms-Tidningen publicerade under några år på sextiotalet. Det materialet utgör stommen i det här urvalet av texter från början av 60-talet fram till millennieskiftet.

Leif Nylén var en av epokens ledande konst- och litteraturkritiker, tillika en skarp och orädd deltagare i tidens kulturdebatt. I Från sidan är det litteraturkritiken och då i synnerhet texterna om poesi som står i fokus. Men boken innehåller också artiklar om musik, inlägg i 60-talets meningsutbyten om konkret poesi och happenings och tre självbiografiska essäer. Det har blivit en tämligen tjock volym men utgör ändå bara ett snävt urval ur hans omfattande produktion. Förhoppningsvis ska den visa vilken insiktsfull, skarpsynt och alltid lika läsvärd kritiker Leif Nylén var.

Sammanställning och urval: Torkel Rasmusson.

Grafisk formgivning: Kristoffer Nylén.

421 sidor. Häftad. ISBN 978-91-981368-6-9