Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ministerhotellet : Unionens bortglömda maktarena

Ministerhotellet : Unionens bortglömda maktarena

Inbunden bok.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. [Format: 14,5 c 21,5 cm.] Stockholm, Norstedts 2005. Översättning av Katalin Földesi. 347 (1) sidor i svart förlagsband med ryggtext präglad i silver. --- Om svensk-norska unionen.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789113014920
Titel
Ministerhotellet : Unionens bortglömda maktarena
Författare
Odd Inge Skjaevesland
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2005
Omfång
347 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
135 x 210 mm Ryggbredd 29 mm
Vikt
645 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Pechlinska palatset på Blasieholmen var navet runt vilket unionspolitiken i Sverige-Norge snurrade. I den gamle kungamördarens palats huserade inte mindre än 100 norska statsråd mellan åren 1814 och 1905, innan norrmännen for hem, unionen löstes upp och huset såldes. Huset mittemot Slottet var scenen för många dramatiska avgöranden under unionsåren, en norsk statsminister begick ett spektakulärt självmord här och de många diplomatbarnen som växte upp i 138-rummaren kunde alla intyga hur det spökade om nätterna.

Historien om den splittrade norska regeringen och unionens dolda maktcentrum har aldrig tidigare berättats från det här utanfrånperspektivet. Med stor sakkunskap och ett öga för den extra detaljen ger Odd Inge Skjaevesland oss en välbehövlig lektion i grannsämja: När Sverige förlorat Finland till Ryssland 1809 och Bernadotte installerats på tronen fick Sverige Norge som kompensation i en uppgörelse som skulle hålla svenskarna lugna. Och det lyckades! Ur norsk synvinkel så var det unionen med våra vänner i väst som bröt den långa svenska traditionen av att starta krig på krig och hindrade vår nation från att förblöda; enligt samma synsätt så moderniserades Sverige mycket snabbare, tack vare den mycket radikala författning som Norge infört 1814 och som de fick behålla. Och norrmännen blev effektivt botade från allt vad unionslängtan heter - kanske för all framtid. Med den norska regeringsnärvaron i Stockholm som mittpunkt skildrar Odd Inge Skjaevesland vår gemensamma svensknorska historia på ett underhållande och nytt sätt som ger ett helt nytt perspektiv på vårt kära grannland - och oss själva.