Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Hårsfjärden : Det hemliga ubåtskriget mot Sverige

Hårsfjärden : Det hemliga ubåtskriget mot Sverige

Häftad bok Norstedts. 1 uppl. 2001. 405 sidor.

Nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9113010387
Titel
Hårsfjärden : Det hemliga ubåtskriget mot Sverige
Författare
Ola Tunander
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2001
Omfång
405 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
0 x 210 mm
Vikt
509 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Under två dramatiska oktoberveckor 1982 jagade den svenska marinen sex främmande utbåtar i Stockholms skärgård, flertalet i Hårsfjärden nära Muskö örlogsbas. Efteråt fastslogs det att inkräktarna - precis som Whiskey-ubåten vid Karlskrona 1981 - kom från Sovjetunionen. Sverige överlämnade den kraftigaste protestnoten i modern tid till Moskva och relationen mellan länderna frös till is.

Men var de gäckande utbåtarna verkligen sovjetiska? Eller finns det en annan förklaring till 1980-talets ständiga ubåtskränkningar?

Forskningsprofessor Ola Tunander (f. 1948), verksam vid det internationella fredsforskningsinstitutet PRIO i Oslo, har granskat tidigare hemliga dokument och intervjuat nyckelpersoner i flera länder. Han har funnit att samtliga "bevis" mot Sovjetunionen var påhittade eller förvanskade, och att några högt uppsatta svenska militärer systematskt hade undanhållit eller hemligstämplat alla fakta som pekade på motsatsen.

Ubåtarna som den svenska marinen var nära att sänka i Hårsfjärden var med största sannolikhet amerikanska - och undervattensoperationerna var en del i en hemlig psykologisk krigföring mot vårt land.