Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Det nya Centralasien.

Det nya Centralasien.

Pocketbok

Mycket gott skick. Alhambras Pocketencyklopedi 2002. 120 sid.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9188992810
Titel
Författare
Olivier Roy
Förlag
Alhambra
Utgivningsår
2002
Omfång
128 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
115 x 175 mm Ryggbredd 8 mm
Vikt
80 g
Språk
Svenska
Baksidestext
De fem centralasiatiska republiker som blev självständiga vid Sovjetunionens upplösning 1991 är produkter av sovjetsystemet. De yxades till mellan 1924 och 1936 i fråga om såväl gränser och namn som t o m nuvarande språk av en makt som var angelägen om att bryta banden med en alltför rik historia. De tycks ha stigit fram ur intet och kan därför förefalla konstlade och bräckliga. Men de har likväl etablerat sig.
Trots ofta dramatiska inre förlopp, såsom inbördeskriget i Tadzjikistan, har dessa republiker blivit alltmer etniskt homogena. Och om ifrågavarande folks nationella känslor råder det föga tvivel. Inget talar för en återgång till rikena som fanns före den ryska tiden, inte heller för någon form av återuppväckt Sovjetunion grupperad kring ett pånyttfött Ryssland. Panislamism, panturkism och "nysovjetism" är ihåliga ord, även om en islamisk pånyttfödelse onekligen har ägt rum. Istället har den etniska nationalismen på gott och ont gett upphov till en ny form av legitimitet. För att förstå den måste vi skärskåda den sovjetiska smältdegeln, ur vilken de nuvarande republikerna utgått, men också strävan från deras sida att inte uppehålla sig vid denna något genanta födelseakt utan att i ett ofta mytomspunnet förkolonialt förflutet söka efter grundvalar för en ny identitet.
Ytterligare författare: Roy, Olivier