Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kulinariska ord

Kulinariska ord

Inbunden bok. Historiska Media. 2011. 130 sidor.

Nyskick. Det som ser ut som fläcken efter ett glas på framsidan av boken är ingen fläck ;-), det ska se ut så.
Viken krydda är kopplingen mellan kalops och romerska kejsare? Hur hör valnötter och valloner ihop? På vilket sätt är pizza Margherita en patriotisk maträtt? Journalisten Olle Bergman kåserar högst personligt om ord och uttryck med koppling till mat och dryck, och utforskar nyfiket de historiska berättelser som han stöter på.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186297770
Titel
Kulinariska ord
Författare
Bergman, Olle
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2011
Omfång
130 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
190 x 142 mm Ryggbredd 15 mm
Vikt
274 g
Språk
Svenska
Baksidestext
»Kulinariska ord är den perfekta gå bort-presenten till middagsbjudningen. En fin liten bok med historiska utvikningar runt ett sammelsurium av ord på något sätt kopplade till köket.« Biblioteket i fokus

»Olle Bergman håller en lättsam men kunnig ton och noterar även pikanta detaljer som att William Banting, engelsmannen som gav lågkaloridieten ett namn, till yrket var begravningsentreprenör.« Arbetarbladet

Underhållande och lärorikt om kökets språkhistoria! Visste du att margarin hämtat sitt namn från det grekiska ordet för pärla? Att Sjötunga Walewska är en hyllning till Napoleons polska älskarinna? Eller att mejeriernas bearbetning av mjölk hämtat sitt namn från forskaren Louis Pasteur? Följ med på en aptitretande och lärorik resa genom tid och rum när journalisten Olle Bergman förklarar uttryck som tagit sig in köksvägen.

Våra kök befolkas av en mängd kändisar utan att vi har en aning om det bland andra en rysk greve (korv Stroganoff), en australiensisk operasångerska (Peach Melba), Ludvig XIV:s hovmästare (bechamelsås) och drottningen av Italien (pizza Margherita). I kylskåp och i skafferier ligger historiska berättelser gömda till exempel kan béarnaisesåsen upplysa om vad Sveriges Karl XIV Johan och Henrik IV av Frankrike hade gemensamt, tartarsåsen ge en glimt av det vilda ryttarlivet på Asiens stäpper och avokadon blygt redogöra för varför aztekerna liknade den vid en testikel.

Kulinariska ord ingår i Historiska Medias serie med ordhistoriska böcker kring olika teman. Mer information finns på www.historiskaord.se

OM FÖRFATTAREN
Olle Bergman, född 1964, är civilingenjör, frilansskribent och föreläsare och författare till boken Krigiska ord (Historiska Media 2011). Bland hans tidigare böcker märks de populärmedicinska Den lilla sorgen (2000) och Fästingar, loppor, löss (2003) samt två historiska ungdomsböcker: En värld i lågor och Begravda i sanden (båda 2007). Han är också en uppskattad föreläsare inom ämnen som skriv- och presentationsteknik.