Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Nere för räkning i Paris och London

Nere för räkning i Paris och London

Häftad bok. Bakhåll. 2023. 246 sidor.

Nyskick. Förlagsny.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789177425953
Titel
Nere för räkning i Paris och London
Författare
Orwell, George
Förlag
Bakhåll
Utgivningsår
2023
Omfång
246 sidor
Bandtyp
Danskt band
Språk
Svenska
Baksidestext
George Orwells roman Nere för räkning i Paris och London, i nyöversättning av Christian Ekvall som också skrivit efterordet.

Av Orwells stora produktion av romaner, essäer och reportage har tre böcker blivit moderna klassiker. Förutom 1984 och Djurens gård är det Nere för räkning i Paris och London, som Bakhåll har glädjen att publicera i nyöversättning.

Det här är Orwells debutbok, den är starkt självbiografisk och handlar om hans slitsamma tid som diversearbetare och utfattig i tjugofemårsåldern och några år framåt.

Han jobbar bland annat som diskare på ett lyxhotell i Paris. Hotellet är lyxigt för gästerna, salongerna och rummen är överdådiga, men för personalen i källarregionerna där maten lagas råder en annan verklighet. Stressigt arbete fjorton timmar om dagen i trånga stekheta lokaler med chefer som hela tiden skriker att tempot måste öka, öka.

Slående är inte bara stressen utan också smutsen, svetten, slarvandet och fuskandet bakom kulisserna. Det mesta som serveras är i själva verket fejk, maten ser vacker ut men allt är bara ett sken.

Orwell berättar med en oerhörd närvaro, med blick för människorna, situationerna, motsättningarna, miljöerna och med den sortens dråpliga galghumor som uppstår i hans förtvivlan över att det hårda tröstlösa slitet håller på att knäcka honom totalt.

Mot slutet av 1929 lyckas han ta sig ur helvetet i Paris, men strax har han istället hamnat i fattigdom i London.

Under två år kämpar han för att klara livhanken som arbetslös lodis i den engelska huvudstaden med förorter. Han måste ständigt vara på vandring eftersom lösdriverilagen inte tillåter övernattning på samma ställe två nätter i rad.

Den hemlöse måste alltså hela tiden dra vidare eftersom polisen kör bort honom var han än lägger sig att vila eller sova. Vad som finns är härbärgen och ungkarlshotell som myllrar av kackerlackor och vägglöss och sängar med lakan bruna av smuts och utskänkning av vedervärdig näringsfattig mat.

Det som gör boken till en litterär klassiker och en stor upplevelse att läsa är Orwells sätt att hantera det han skriver om. Den självupplevda situationen stöpt i återhållen skarp prosa där varje ord är övervägt och tillslipat, där miljöerna och händelserna målas upp med gnistrande skärpa.

Idag frågar vi oss varför vårt samhälle fortfarande har kvar så stora orättvisor. Varför är den hårdast utsatta delen av befolkningen fortfarande precis lika oempatiskt behandlad, nu som då?

George Orwells roman Nere för räkning i Paris och London. Översättning och efterord av Christian Ekvall. ISBN 978-91-7742-595-3. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar, 256 sidor.