Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Poltava - Berättelsen om en armés undergång

Poltava - Berättelsen om en armés undergång

Pocketbok. Atlantis. 4 uppl. 2011. 412 sidor.

Nära nyskick. Omslag: Gustaf Cederström.
Det är natten till den 28 juni 1709 och Karl XII:s karoliner har samlats vid den ukrainska staden Poltava för att överraska Peter den stores ryska armé. I stället blir det gryningen som överraskar karolinerna, och det blodiga slutet på stormaktstiden tar sin början. När slaget är över och nederlaget ett faktum har 10 000 soldater hunnit sätta livet till.

Poltava - berättelsen om en armés undergång är ett av de mest lästa och omtalade historieverken som skrivits på svenska. Med en medryckande berättarkonst och ett genialt användande av de dagböcker och brev som karolinerna efterlämnat kunde Englund förnya sättet att skriva historia, vilket på senare tid kvalificerat den för omnämnanden i såväl Tusen svenska klassiker som 1001 böcker du måste läsa innan du dör. (E)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173534611
Titel
Poltava : berättelsen om en armés undergång
Författare
Peter Englund
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
2011
Omfång
410 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 180 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
256 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det är juni 1709. Kriget mellan Sverige och Ryssland har pågått i nio långa år, och Karl XII:s armé belägrar den lilla staden Poltava i Ukraina. Triumftåget mot Moskva har gått i baklås, och den ryska armén under tsar Peter står endast en halvmil bort. Svenskarna har förberett sig för drabbningen och trupperna, som tidigare varit spridda över hela den ukrainska slätten, har dragits samman. Planen är att marschera upp i skydd av mörkret och ta ryssarna med överraskning. Men när solen går upp är uppställningen inte klar. Det första anfallet misslyckas.

Det ödesdigra slaget skildras timme för timme. Vi följer katastrofen som tog 10 000 liv och som ledde till det svenska stormaktsväldets fall. Här beskrivs både fältherrarnas ideologi och strategi och vardagsnära detaljer som gör historien levande och begriplig: Vad sade man till de krigströtta soldaterna för att få dem att slåss? Hur sköt man med en musköt? Hur tog man hand om de sårade och döda? Skeendet fylls av mänskliga röster från dem som var med: generalen och hans tjänare, soldaten och trosspojken, fältprästen och knektänkan.

Poltava, är en djupt mänsklig och intensivt spännande bok som både chockerar och fascinerar med sin förtätade dramatiska realism och sin analytiskt verklighetsnära stil.