Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Hälsosam motion

Hälsosam motion

Häftad bok. SISU Idrottsböcker. 2005. 284 sidor.

Gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9185433020
Titel
Hälsosam motion
Författare
Hassmén, Peter
Förlag
SISU Idrottsböcker
Utgivningsår
2005
Omfång
284 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
169 x 239 mm Ryggbredd 14 mm
Vikt
650 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Så mycket som varannan kvinna och vad fjärde man riskerar att någon gång i livet drabbas av nedstämdhet och depression. Regelbunden motion kan ha en direkt lindrande effekt vid dessa tillstånd. När samtidigt bortemot 40 % av den svenska befolkningen anger att de är helt fysiskt inaktiva kan vi snabbt konstatera att vi här har en framgångsfaktor för förbättrad folkhälsa.

Hälsosam motion är indelad i två separata men sammanhängande delar. Bokens första del beskriver området nedstämdhet och depression för att skapa en förståelse av orsaker, där vissa går att påverka och andra inte. Du som läsare får en gedigen kunskap kring det område som väntas bli vårt samhälles näst vanligaste sjukdomsorsak och som därmed kommer att påverka många både i yrkeslivet som privatlivet. Som medmänniska likväl för dig som är yrkesverksam med friskvårds- eller hälsofokus. Området depression beskrivs i bokens första del med korrekta medicinska termer, med tydliga och enkla förklaringar som gör ämnet lätt att förstå. Här får du också viktig information kring stress och utbrändhet.

I andra delen beskrivs motionens effekter. Varför fysisk aktivitet har en positiv effekt på vår mentala hälsa och hur vi kan använda oss av motion i förebyggande syfte. Här beskrivs motivationsteorier som ger en förståelse för människors olika val och hur man på olika sätt motiveras av olika saker. Inte minst är detta viktigt då motion skrivs ut på recept (FaR) då den största utmaningen handlar om att patienten att motiveras att genomföra det föreskrivna. Hälsosam motion avslutas med ett kapitel med praktiska motionsråd, med konkreta tips som kan bidra till att fler inser att motion är något som alla kan ägna sig åt.

Användbara självtester

Som praktiskt redskap innehåller boken också några enklare tester, såsom bedömning av en individs självkänsla samt kontrollokus och en riskbedömning för "utbrändhet".

Ur innehållet:

Hälsa en livsviktig kvalitet

Hur depression uppkommer

Utbrändhet och utmattningsdepression

Förebyggande arbete och behandling

Effekter av fysisk aktivitet

Motion i förebyggande syfte och rehabilitering

Motivation och motiverat motionsbeteende

Praktiska motionsråd

En bok för dig som:

är intresserad av motion och fysisk aktivitet

är intresserad av mental ohälsa och affektiva sjukdomar

studerar vid högskola och universitet med hälsoinriktade ämnen

arbetar med friskvård på företag

arbetar inom vården

har vän/anhörig som drabbats av nedstämdhet och depression

själv drabbats av nedstämdhet och depression

Om författarna:

Peter Hassmén är professor i psykologi vid Stockholms universitet och var tidigare professor i idrott vid Örebro universitet. Under 2004-05 var han tjänstledig för att forska och undervisa vid Queensland University of Technology i Australien. Forskningen har en beteendevetenskaplig grund med en tvärvetenskaplig ansats där såväl fysisk aktivitet för mental hälsa som prestationspsykologiska frågeställningar inom elitidrotten är av intresse.

Nathalie Hassmén är docent i psykologi vid Stockholms universitet. Forskningen har inriktat sig på genus och idrott och bedrivits både vid Örebro universitet (som lektor i idrott) och Stockholms universitet (som lektor i vetenskaplig metod och psykometri). På senare år har framför allt personlighets- och socialpsykologiska frågeställningar upptagit forskningstiden.