Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Trumps röda linje

Trumps röda linje

Häftad bok. Karneval förlag. 1 uppl. 2017. 31 sidor.

Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789187207976
Titel
Trumps röda linje
Författare
Hersh, Seymour M.
Förlag
Karneval förlag
Utgivningsår
2017
Omfång
31 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
120 x 168 mm Ryggbredd 4 mm
Vikt
40 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Tidigt på morgonen den 6 april 2017 beordrade USA:s
president Donald Trump ett angrepp med 59 Toma­hawk­robotar mot Shayrat-flygbasen i Syrien. Skälet var att vedergälla den nervgasattack som syriskt stridsflyg, enligt Trump, utfört två dagar tidigare mot ett mål i staden Khan Shaykhoun, i det jihadist­kontrollerade området Idlib.

I Trumps röda linje kan den under­sökande repor­tern Sey­mour M. Hersh visa att Trump utfärdade angrepps­ordern trots att de upp­gifter han fått från sin underrättelsetjänst visade att det inte fanns några bevis för att syrierna använt kemiska vapen.

"Det här var ingen kemisk attack", säger en säker­hetsrådgivare till Hersh. "Det är rena sagorna."

OM FÖRFATTAREN

Seymour M. Hersh, född 1937 i Chicago, är journalist och författare. Han blev världskänd 1969 då han i ett reportage för Dispatch News Service avslöjade den så kallade My Lai-massakern i Vietnam, för vilket han tilldelades Pulitzerpriset. Hersh skapade också världsnyheter när han i tidskriften New Yorker 2004, som första journalist rapporterade om de amerikans­ka övergreppen i Abu Ghraib-fängel­set i Irak. Hans senaste böcker är Chain of Command: The Road from 9/11 to Abu Ghraib (2004, svensk utgåva: På given order, 2005) och The Killing of Osama Bin Laden (2016).

I London Review of Books nr 24/2013 publicerade Seymour M. Hersh reportaget "Whose Sarin?", där han kritiskt granskade den uppmärksammade gas­attacken mot en förort till Damaskus i augusti samma år.

UR BOKEN

Femtionio Tomahawkrobotar avfyrades från två av ame­ri­kanska flottans jagare på uppdrag i Medelhavet, The Ross och The Porter, mot Shayrat-flygbasen i närheten av den re­gim­kontrollerade staden Homs. Attacken var ungefär så framgångsrik som man kunnat hoppas, i fråga om att åstadkomma minimal skada. Robotarna har en förhållandevis lätt sprängladdning - cirka 100 kilo HBX (High Blast Explosive), militärens moderna version av TNT (trinitrotoluen). Flygbasens förvaringstankar för bensin, ett primärmål, tillintetgjordes, sade rådgivaren, vilket utlöste en enorm brand med rökmoln som störde styrsystemet för de efterföljande robotarna. Så många som 24 robotar missade sina mål och endast ett fåtal trängde faktiskt in i hangarerna, där de förstörde 9 syriska flygplan, betydligt färre än vad Trumprege­ringen uppgav. Jag fick veta att inget av dessa 9 var i flygbart skick: denna typ av skadade plan är vad flygvapnet kallar hangar queens [avställda plan som används för reservdelar, ö.a.]. "De var offerlamm", sade rådgivaren. Merparten av den viktigare personalen och de fungerande planen hade flugits till närliggande baser flera timmar innan rädens början. De båda landningsbanorna och uppställningsplatserna för flygplan, som också utgjort måltavlor, var reparerade och funktionsdugliga inom cirka 8 timmar. Allt som allt var det hela inte mycket mer än ett kostsamt fyrverkeri.