Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Hedersmorden och orden : berättelser om kultur, kritik och skillnad
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789170610691
Titel
Hedersmorden och orden : berättelser om kultur, kritik och skillnad
Författare
Simon Ekström
Förlag
Makadam förlag
Utgivningsår
2009
Omfång
251 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
155 x 210 mm Ryggbredd 22 mm
Vikt
520 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Tre unga kvinnors brutala död, »Sara« 1996, Pela 1999 och Fadime 2002, startar en häftig debatt i Sverige. Dådens förfärlighet kan alla enas om, men sedan blir debattörernas positioner snart oförenliga. Resultatet blir ett offentligt samtal som fascinerar och förskräcker. De tragiska händelserna har period­vis nästan skymts av de teoretiska resonemangen, men varför är så många så arga? Och vad har ilskan med begreppet kultur att göra?

Här ges en bakgrund till debattens olika ­positioner samtidigt som det klargörs hur olika synsätt både överlappar och glider isär. I centrum för analysen står reaktionen på de kulturella förklaringarna. Etnologen Simon Ekström granskar invändningarna mot de debattörer som menar att kulturbegreppet har något väsentligt att tillföra diskussionen. Därmed blir hedersmordsdebatten ett titthål in till en samtida kritik av kulturbegreppet: vad är det som stör flera av debattörerna så våldsamt? Och vad händer när ord som kultur, annorlunda, och främmande sätts i samband med maktutövning och hierarki? I sitt resonemang sätter Ekström också ljus på andra brännbara offentliga samtal: i vilka ­sammanhang får begreppet kultur användas och när möter det kritik?

Simon Ekström (f. 1966) är etnolog och genusvetare. Han disputerade 2002 med avhandlingen Trovärdighet och ovärdighet. Rättsapparatens hanterande av kvinnors anmälan av våldtäktsbrott i Stockholm 1946--1950.
Ytterligare författare: Ekström, Simon