Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
C.F. Adelcrantz : ett gustavianskt konstnärsöde

C.F. Adelcrantz : ett gustavianskt konstnärsöde

Inbunden bok Natur & Kultur. 1 uppl. 1995. 156 sidor.

Gott skick. Skyddsomslag i hyggligt skick. skyddsomslag har ett par mindre revor, pärmar och inlaga i gott skick

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9127042650
Titel
C.F. Adelcrantz : ett gustavianskt konstnärsöde
Författare
Stig Fogelmarck
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1995
Omfång
156 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
610 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Överintendenten och arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz (1716–1796) hörde till den krets av personligheter som gav 1700-talets svenska kulturliv dess identitet. Hans konstnärliga skapelser utgör höjdpunkter i vårt byggnadshistoriska arv. Kina slott i Drottningholmsparken, Drottningholmsteatern, Confidencen vid Ulriksdal, Adolf Fredriks kyrka i Stockholm och Sturehovs slott i Botkyrka är alla exempel på Adelcrantz' storhet som arkitekt.
Trots sin framstående ställning i samhället och sin av samtiden högt uppskattade konstnärliga gärning fick Adelcrantz ett tragiskt livsöde. Han slutade sina dagar som en totalt ruinerad man. Bland annat förlorade han de sköna bostäder han skapat åt sig i Stockholm och på landet, Adelcrantzka palatset vid Karduansmakargatan och Trångsunds gård vid Drevviken.
Stig Fogelmarck ger här ett mångfasetterat porträtt av den rikt begåvade Adelcrantz och belyser hans insatser som mångårig ledare för svenskt byggande och skicklig administratör av de fria konsternas akademi. Han ger också en bild av den store arkitektens problemfyllda förhållande till kungafamiljen, framför allt Lovisa Ulrika och Adolf Fredrik, och hans lojalitet med de kungliga uppdragsgivarna som till slut skulle komma att kosta honom allt.

Stig Fogelmarck är fil dr och docent i konstvetenskap. Han doktorerade på avhandlingen Carl Fredrik Adelcrantz, arkitekt (1957) och har medverkat i ett flertal böcker om bl a Drottningholm och Kina slott. Åren 1972–86 var han överintendent och chef för Husgerådskammaren på Stockholms slott. Sedan 1977 är han ledamot av Vitterhetsakademien.