Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Min kusin

Min kusin

Inbunden bok Natur och Kultur. 2001. Inbunden.

Nyskick. Skyddsomslag finns i nära nyskick. ryggen något blek annars förlagsny.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9127080870
Titel
Min kusin
Författare
Sven-Olof Lorentzen
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
2001
Bandtyp
Inbunden
Vikt
565 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Min Kusin är en roman om den svenska välfärdens uppgång och fall.
Från sin sjukhussäng i en tid då vårdavgifter och medicinpriser stiger i höjden samtidigt som pensionerna urholkas, berättar en gammal man om sin kusin Per Larsson och dennes studiekamrat på universitetet, greve Rutger Fliese. Per blir folkskollärare och får en mycket begåvad elev, Anette, som under sin uppväxt blir berättelsens nav. Per vill vara en samhällsbyggare, folkuppfostrare inte bara i sin roll som bygdens lärare. Till greve Fliese, godsägaren, kommer kärleken i Anettes gestalt, han vill råda över henne. Skildringen av dragkampen om hennes personlighet väver ett intrikat mönster av krafter och motkrafter som vill styra och behärska.

Historien om Per, Rutger och flickan Anette är en i många stycken tragisk och gripande historia från 30-talet då bygget av välfärdsstaten inleddes, fram till 90-talet då nya vindar på allvar började gå fram. Det är en initierad skildring av en "välfärdsdröm" som nu håller på att monteras ned och säljas ut. Den beskriver den inte sällan hårfina skillnaden mellan ideal och verklighet, och väcker de frågor som måste diskuteras för att hålla demokratin levande.
Min kusin är en roman med stark känsla för varje människas unika öde och hennes rörelsefrihet i uråldriga samhällsstrukturer. Med klarsyn, språklig skärpa och en fängslande intrig berättar Sven-Olof Lorentzen om möjligheterna och svårigheterna att jämka samman personliga önskningar med de krav som samhället omkring oss ställer.

Sven-Olof Lorentzen: 51-årig man, far till tre vuxna eller snart vuxna barn, författare på halvtid och folkbildare (folkhögskollärare) på den andra halvan – det är ingenting särskilt med det. Skåning till födseln men acklimatiserad smålänning, en stillsam lantbo som amatörmusicerar och spelar schack eller tar båten ut för att studera fiskgjusebona. Fast naturligtvis intresserad av samhället och nyfiken på de underliggande, långsamma förkastningarna. Och på förbindelserna mellan det privata och det gemensamma i allas våra liv.