Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Synen på djuren. Del 1: Hästen (R6C5)

Synen på djuren. Del 1: Hästen (R6C5)

Häftad bok. Ordsmedjans Förlag. 1 uppl. 2013. 108 sidor.

Nära nyskick. Biblioteksinplastad med stämplar, annars utan anmärkning. Verkar oläst.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789197861618
Titel
Synen på djuren. Del 1: Hästen
Författare
Thelander, Jeanette
Förlag
Ordsmedjans Förlag
Utgivningsår
2013
Omfång
108 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
145 x 205 mm Ryggbredd 9 mm
Vikt
200 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Hur vi ser på hästen i dag, påverkas av många saker. Det handlar om egna, personliga erfarenheter och intressen, men också om hur samhället i stort förhåller sig till hästen och allt som är förknippat med den.


Det förhållningssätt vi har till hästen i dag påverkas av vår kulturhistoria. När staten ger skattelättnader för friskvård, men undantar ridsport, så kan det förstås ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Det fanns en tid när hästen framför allt var en statussymbol för furstar och kungligheter eller välbeställda officerare och ridningen var en "rikemanssport". Den kunskapen lever kvar i vår kultur och påverkar vårt sätt att tänka och i förlängningen också vårt sätt att fatta beslut.

När reklamen använder hästen för att kommunicera med oss, oavsett om det är ryttaren som rider in i solnedgången eller travhästen som mullrar fram genom stadens gator, spelar den på känslomässiga och i många fall omedvetna mentala föreställningar som vi har. För även om vi inte har ett individuellt och personligt förhållande till hästar, ingår vi i ett samhälle som är och har varit starkt influerat av allt som hästen står för och det har satt djupa spår.

Samtidigt är vi inne i en stark förändringsfas där vårt förhållande till hästen omformas. Hästarna är många i dagens Sverige och de personer som lyckas undvika möten med hästar helt och hållet är lätträknade. Hästen och stallet har gått från att vara mannens domän till att bli kvinnans och det stöper om relationerna.

Relationerna mellan människa och häst antar allt mer karaktären av vänskapsrelationer. Mönstret liknar det som relationerna mellan människa-hund har genomgått. Vi börjar se på hästen som en individ med rätt till ett egenvärde, oavsett om vi kan använda den för våra syften eller ej.

Relationen till hästen har genom tiderna präglats av stor komplexitet och ett ofta dualistiskt motsatsförhållande. Vi har beundrat den för dess skönhet, styrka och mod, men vår behandling av den har ofta varit av rakt motsatt karaktär. Den har många gånger varit sinnebilden för frihet, likväl har vi ägnat mycket tid åt att tämja och behärska den och det har skrivits hyllmeter efter hyllmeter med böcker om hur man helst bör göra. Detta är inte en sådan bok.