Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Alla de andra som också skrev - essäer,samtal och brev

Alla de andra som också skrev - essäer,samtal och brev

Tusculum Förlag 2009 häftad 254 sidor. Gallrat bibl.ex. med klistermärken på baksidan Nära nyskick.



Ett disparat textbygge som ändå håller ihop tack vare författarröstens starka intensitet och närvaro. Så kunde man karakterisera Thomas Nydahls nya bok Alla de andra som också skrev , en samling essäer, intervjuer och dagboksblad.

Här ingår essäer om Witold Gombrowicz, Nina Bouraoui och Valzhyna Mort bland kortare, mer recensionsartade texter, en lång intervju med Karin Stensdotter, en tematisk helhet kring Imre Kertész bestående av en essä och en ytterst intressant intervju om antisemitismen i Ungern med dennes översättare Ervin Rosenberg. Dessutom en personlig essä om staden Helsingfors och främlingskapet i en obekant stad och, det som jag upplever som kärnan i boken, ett hundrasidigt dagboksutsnitt huvudsakligen skrivet i fjol.

Nydahl blandar oförskräckt författare från olika språkområden: kända och okända, levande och döda, nära och avlägsna. De binds samman av en central frågeställning, som kort kunde sammanfattas: ?Hur skall man kunna göra sin röst hörd i en värld som vänder en ryggen?? Nydahl intresserar sig för dem som ? trots att en del av dem till och med blivit berömda ? på något sätt är marginella. De är författare i exil, förföljda författare, resenärer och sådana som valt att ställa sig utanför det samhälle de kommit ur. Detta harmonierar med Nydahls syn på de intellektuella som undantagsfigurer, gestalter som måste avstå från det ståhej som samhällslivet är, men ändå är förpliktigade till kamp för att höras. En kamp som då måste föras med medel som avviker från den reklam och propaganda som präglar omgivningen.
Artikeln fortsätter...

Samhället är, som Nydahl ser det, alltid på något sätt totalitärt. Självklart när han skriver om författare som drabbats av nazism, kommunism och antisemitism. Men också i de demokratiska samhällenas modernitet och konsumism uppfattar han en totalitarism med begränsad tolerans för dem som ställer sig utanför. Nydahl ser den västerländska friheten som så gränslös att den vänds i sin motsats, det vill säga i repression mot dem som vågar ställa intellektuella och individualistiska krav. Ändå tvingas han att försvara den mot det som är värre, islamismens och terrorismens hot.

Dagboken beskriver ett personligt försök att praktisera läran om den intellektuelles utanförskap. Den och essäerna om de andra som skrev belyser varandra, skapar dialog mellan det individuella och det allmänna. Nydahl framstår som en drabbad representant för den tänkande människan, som i sjukdomar och motgångar skildrade helt utan självmedlidande ser sin omöjliga position och sitt öde tydliggjorda.

?Alla de andra som också skrev? väcker emellanåt oppositionslusta och till och med irritation. Det har kanske med dagboksformen att göra ? den bygger mera på en livskänsla än på argumentation också när texten är som mest provokativ.

Men den som reflekterar över individens relation till samhället, litteraturens roll

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789197656757
Titel
Alla de andra som också skrev : essäer, samtal och dagböcker
Författare
Thomas Nydahl
Förlag
Tusculum Förlag
Utgivningsår
2009
Omfång
253 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
140 x 180 mm Ryggbredd 17 mm
Vikt
322 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Mina böcker ska vara som brev riktade till varje enskild läsare. Inget kan bli mer personligt än en text. I orden och bokstävernas struktur finns en kärlek och en tillgivenhet som är större än författaren själv."

Det skriver Thomas Nydahl som i sin nya bok Alla de andra som också skrev bjuder in till tretton olika författarskap, deras återkommande teman, texternas ursprung, författarnas passion, själva kärnan. Här möter vi Witold Gombrowicz på en bar i Berlin, följer Jenny Diski in i vitheten, funderar över utanförskap tillsammans med Thomas Bernhard, utforskar kvinnorna i Christine Falkenlands författarskap, tar oss fram genom Nina Bouraouis kamp med de onda tankarna, och fördjupar oss i Karin Stensdotters prosa och om livet som svensk författare i Paris. Vi träffar V.S. Naipaul, Béla Hamvas, Alejandra Pizarnik, Valzhyna Mort, Elmer Diktonius, Imre Kertész och Ervin Rosenberg. I bokens andra del bjuder Thomas Nydahl in oss till de egna, helt vanliga dagarna med skrivande, läsande och liv.

På mjukaste prosa, och med en exakt blick för varje betydelsefull detalj, tecknar Thomas Nydahl i Alla de andra som också skrev ett lika stillsamt som intensivt porträtt av skrivandet som nödvändigt liv.

Thomas Nydahl är född 1952 och bosatt i Kristianstad. Sedan debuten 1974 med "Smuts", har han gett ut ett fyrtiotal böcker. 1994 tilldelades Thomas Nydahl Samfundet De Nios litteraturpris.
Blogg http://nydahlsoccident.blogspot.com/