Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Iakttagelser vid gränsen : När skönlitteraturen möter sina vedersakare

Iakttagelser vid gränsen : När skönlitteraturen möter sina vedersakare

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2001.

Mycket gott skick. Boken har tillhört en bibliotek (utgallrad bok) - finns stämplar, skyddsomslaget är fastlimmat, annars i väldigt fint skick

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9127079376
Titel
Iakttagelser vid gränsen : När skönlitteraturen möter sina vedersakare
Författare
Vegesack, Thomas von
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2001
Bandtyp
Inbunden
Vikt
520 g
Språk
Svenska
Baksidestext
När en text övergår från författare till läsare uppstår ett gränsland där en rad intressenter agerar. Några av dessa är nödvändiga för att överlämnandet ska kunna äga rum. Boktryckare och bokhandlare har främst ekonomiska intressen att bevaka och lägger sig normalt inte i textens innehåll. Men det finns andra som har ett mer aktivt intresse av att bevaka den litterära utgivningen. Dessa "litteraturens vedersakare" försöker bestämma vad som får publiceras. Speciellt gäller det när politiska krafter eller starka opinioner vill avgöra vad som är tillåtet.

När man talar om tryckfrihet brukar man oftast mena medborgares rätt att fritt uttrycka sina åsikter. Betydligt mindre brukar man uppmärksamma författares rätt att gestalta upplevelser i fiktionens form. Thomas von Vegesack visar hur fiktionen ibland upplevs som farligare än den klart uttalade åsikten. Han berättar bl a om åtalet mot Carl Jonas Love Almqvists "Det går an", om Olof Dalins problem med utgivningen av Argus, om tyskarnas försök att påverka svensk bokutgivning under andra världskriget och förtalsåtalet mot den unga författaren Ing-Marie Erikssons "Märit" 1966.

Thomas von Vegesack är fil lic och var biträdande kulturredaktör på Stockholms-Tidningen 1960–66 och därefter litterär förläggare fram till sin pensionering 1994. Han var ordförande i Svenska PEN 1978–87 och ordförande i PEN:s kommitté för fängslade författare 1987–94. Han har utgivit bl  a Inte bara Grass, De tyska litteraturerna efter kriget (1970), Makten och fantasin, Författare i revolutionen (1978) och Tankens aristokrater eller pennans betjänter, De intellektuella 1898–1968 (1986). På Natur och Kultur har han utgivit Smak för frihet, Opinionsbildningen i Sverige 1766–1830. (1995)