Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Paradiset och vildmarken. Studier kring synen på naturen och naturresurserna

Paradiset och vildmarken. Studier kring synen på naturen och naturresurserna

Häftad bok Liber. 1984. 360+(2) sidor.

Gott skick. Limmat mjukband. Något kantstött.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9138904373
Titel
Paradiset och vildmarken : studier kring synen på naturen och naturresurserna
Författare
Frängsmyr, Tore
Förlag
Stockholm : LiberFörlag
Utgivningsår
1984
Språk
Svenska
Baksidestext
Människans attityder till naturresurserna styrs inte bara av ekonomiskt tänkande. Vi bär med oss föreställningar som formats i vår kulturtradition, värderingar som vi kanske inte är medvetna om. Nutiden är en del av historien. ett idéhistoriskt perspektiv kan ge relief åt dagens situation. I denna bok får vi följa några viktiga idéströmningar. Paradiset och vildmarken har omväxlande stått som skönhetsideal och det estetiska i naturen har betraktats som en mänsklig resurs. Energikriser fanns redan på 17oo-talet, då industrins krav ställdes mot privata behov. Filosofiska tankar om människans rättigheter i naturen kompletteras av européernas uppfattning om tillgångarna i Afrika; Livingstone och Stanley var onekligen kolonialismens härolder när de två kulturerna möttes. Diskussionen om resurser har alltid varit livlig bland vetenskapsmännen, antingen det gällt geologernas bedömningar av resurstillgång eller meteorologernas möjligheter att förutsäga vädret.
Inledning / Tore Frängsmyr -- Det sköna i det vilda: En aspekt på naturen som mänsklig resurs / Karin Johannisson -- Naturresurser och teknik / Svante Lindqvist -- Den ekonomiska människan och naturen: en studie av naturbegreppets ideologiska funktion hos den unge Herbert Spencer / Eva Lena Dahl -- Livingstone och Stanley: synen på Afrikas natur / Kurt Berg -- Geologin och jordens tillgångar: vetenskap och attityder vid 1800-talets slut / Anders Lundgren -- Väderleken som naturresurs: ett historiskt perspektiv / Robert Friedman -- Norrlandsfrågan: Idéer och debatt i samband med det industriella genombrottet / Sverker Sörlin -- Ljus och jord! Natur och kultur på Storgården / Bo Sundin
Li: S
Indexeringslänk