Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Dada är allt!

Dada är allt!

Häftad bok. Bakhåll. 2004. 62 sidor.

Nära nyskick. En bok av dadaismens primus motor Tristan Tzara med titeln Dada är allt!
När första världskriget rasade som värst befann sig ett antal konstnärer, författare och andra skönandar i komfortabel bombskugga i Zürich i Schweiz som genom sin neutralitetspolitik lyckades stå utanför kriget.
Inte bara skönandar förresten, också mer råbarkade intellektuella som den kommande ryske diktatorn Lenin hade letat sig till Zürich. Lenin höll hov på precis samma gata som dadaisterna. På Spiegelgasse nr 14 satt Lenin med sina mannar och planerade ryska revolutionen, på Spiegelgasse nr 1 anordnade Hugo Ball Cabaret Voltaires soaréer där dada föddes.
Tristan Tzara (med dopnamnet Samuel Rosenstock) hade 1915 som 19-årig student kommit till Zürich från sitt hemland Rumänien för att studera filosofi och matematik vid universitetet. Han hade redan under skoltiden i Bukarest publicerat dikter både på rumänska och franska. I Zürich lärde han känna de konstnärer och författare som skulle bli hans dadakompanjoner – Hugo Ball, Emmy Hennings, Hans Arp, Richard Huelsenbeck mfl.
Det var den tyske poeten och senare religionsfilosofen Hugo Ball som hade åtagit sig att ordna en modernistisk samlingsplats. Han hade hittat en passande lokal och i februari 1916 invigde han klubben Cabaret Voltaire. Genom en tidningsnotis kallade han samman likasinnade för en svit konst- och litteraturaftnar. Dada-soaréerna, som aftnarna kom att kallas, blev mycket spektakulära och stökiga tillställningar i en ny, uppsluppen och totalt respektlös anda. Det var performance art långt innan begreppet performance art fanns. Med diverse olika metoder lät man slumpen medverka i skapandet. Det var extrema experimentella sketcher med futuristiska dräkter och kubistiska gester, det var antimusik och ljuddikter, det var bildkollage och orytmiska danser. Ett paradnummer var de så kallade simultandikterna när flera röster läste poesi samtidigt så att det var garanterat omöjligt för lyssnarna att lyssna på vanligt vis.
Dessutom mässades med hög röst rykande nyformulerade programförklaringar, hårdkokta manifest om hur viktigt det var att riva ner alla gamla försoffade strukturer i kulturen och i samhället, man ropade "dada", men var noga med att poäng tera att dada inte var någon ny konst- eller litteraturrörelse, dada var nämligen ett uppror mot allt, även mot tanken att själv vara någon maktfaktor eller rörelse.
Tristan Tzara blev dadas främste banérförare. Det var han som formulerade de flesta och mest utrerade manifesten och angav tonen i diskussionerna och tog initiativet till tidskriften Dada. Genom publikationerna blev dada känt även i Paris och personer som André Breton fick upp ögonen för vilket kolossalt intressant kaos som bubblade och fräste i Zürich. Breton inledde en brevväxling med Tzara och började verka för att denne skulle komma till Paris och förlösa den latenta dadastämningen även där.
Översättning av Ingar Gadd och Ylva Lindberg. Efterord av Peter Glas.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9177422252
Titel
Dada är allt!
Författare
Tzara, Tristan
Förlag
Bakhåll
Utgivningsår
2004
Omfång
62 sidor
Bandtyp
Häftad
Vikt
500 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Dada är allt! innehåller ett axplock ur Tristan Tzaras galna och vackra dadadiktning som lika mycket kännetecknas av känslig närvaro och ömhet ("Jag fördriver tiden med att räkna solstrålarna och hårstråna på dina ord", "Kom ska jag lägga mina glömskor på ditt sår...") som av beslutsamma bakutsparkar ("Kasta näven i balkongens ansikte! Åktur i åska, te eller bensin? Det är mig fullkomligt