Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Mat i Tornedalen – Minnen, recept och reflektioner
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789172236905
Titel
Mat i Tornedalen – Minnen, recept och reflektioner
Författare
Utterström, Thomas
Förlag
Jure Förlag
Utgivningsår
2017
Omfång
140 sidor
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska
Baksidestext
Vad är Tornedalen? Det kan diskuteras. Men alla är överens om att det i varje fall är ett geografiskt område. Kanske annat också.

I boken ligger huvuddelen av Tornedalen i Norrbotten. Tornedalen sträcker sig från Bottenvikens kustland och städerna Haparanda i Sverige och Torneå i Finland vidare upp genom Torne och Muonio älvdalar (i Sverige och Finland). Med viss överdrift går det ända fram till och förbi älvarnas källor in i Norge och slutar alltså vid Atlantkusten.

Men boken är ingen lärobok i geografi. Den har maten som källa. Den förmedlar minnen och funderingar över mat och ätande i svenska Tornedalen för 50 år sedan. Boken innehåller också recept både från den tiden och från våra dagar, från öst till väst. Den påminner om hur mycket som har ändrats genom åren: nya råvaror, nya tankar. Men boken visar också att det som är och det som var fortfarande kan blandas och bilda något nytt.

Boken är alltså en resa i tiden och till gångna tiders mat och kultur. Genom boken följer man med på resan och kan se vad som uppstår när minnen, vetande och fantasi gemensamt får forma resultatet. Resultat som säkert kan förarga en del. Och förnöja andra.

Båda författarna är uppvuxna i Haparanda, och deras matminnen har därför främst sitt ursprung där. Men sina perspektiv har författarna fått av att leva länge, på skilda platser och under olika villkor. Deras minnen – och recept – är både från nära och fjärran, från det som var då och av det som kanske ännu är nu.