Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Omedveten intelligens. Vi vet mer än vi tror

Omedveten intelligens. Vi vet mer än vi tror

Natur och Kultur. Första svenska uppl. 2001. 384 s. Förlagets dekorerade pappband. 23,4x15,5cm. 663 gram.

Nyskick. Författaren är jungiansk psykoanalytiker, gestalt- och kroppstterapeut, meditationslärare och föredreagshållare.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127084485
Titel
Omedveten intelligens : Vi vet mer än vi tror
Författare
Vedfelt, Ole
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2001
Bandtyp
Inbunden
Vikt
654 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Denna bok tar upp de egenskaper, färdigheter och processer som försiggår i det omedvetna. Det omedvetnas funktioner förekommer i olika "processkanaler", t ex i förnimmelser, kroppsliga signaler, känslor, bilder, minnen, drömmar. De skilda kanalerna ger samma typ av input olika karaktär, en kroppslig sensation kan väcka minnen, aktivera ett komplex eller ge stoff åt en dröm. Det medvetna däremot är vant att behandla all information på ett begreppsmässigt och rationellt sätt.

Det är författarens tes att det omedvetna hos var och en av oss är ett överlägset "intelligent" system som dessutom har läkande krafter. Man kan närma sig det omedvetnas krafter med hjälp av avslappnad koncentration, meditation eller olika former av introspektion. Omedveten intelligens tar ett pedagogiskt helhetsgrepp på det omedvetna, med ett modernt systemtänkande i botten, författaren gör referenser till neurofysiologi och cybernetik, artificiell intelligens, filosofi, antropologi – och poesi.

Boken vill uppmana till ett nytänkande kring människans medvetande, perception och kommunikation – till ett både och-tänkande. Författaren visar att det finns en högre rationalitet, en större komplexitet som är tillgänglig för oss om vi öppnar oss för kroppens, drömmarnas och introspektionens kunskap. Det är inte "flum", utan en nödvändig del av våra liv.
Boken kan därför också ses som ett seriöst inlägg i debatten kring människosynen inom psykologi, medicin och pedagogik.

Trots den ibland specialiserade och teoretiskt ganska avancerade terminologin är boken populärt hållen, jordnära, fylld av praktiska exempel och vardagliga, åskådliggörande fallvinjetter.

Omedveten intelligens kan läsas både av fackfolk inom ovannämnda yrkesområden och av alla som är intresserade av psykologi och mänsklig utveckling.

Översättning Eva Björkander-Mannheimer

Ole Vedfelt är jungiansk psykoanalytiker, gestalt- och kroppsterapeut. Han är också verksam som meditationslärare och är en mycket efterfrågad föredragshållare. Av hans tidigare skrifter finns Det kvinnliga i mannen (Prisma, 1987) och Drömmar och drömtolkning (Forum, 1996) översatta till svenska.