Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Kristina : Sveriges drottning

Kristina : Sveriges drottning

Inbunden bok Albert Bonniers Förlag. 1 uppl. 2004. 464 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9100578223
Titel
Kristina : Sveriges drottning
Författare
Veronica Buckley
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2004
Omfång
464 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
162 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
823 g
Språk
Svenska
Baksidestext


Detta är biografin över en av 1600-talets mest progressiva, inflytelserika och underhållande kvinnor, Kristina Alexandra, Sveriges drottning. År 1654 tillkännagav Kristina till hovets förvåning och förtvivlan att hon skulle abdikera till förmån för sin kusin, Karl. Redan vid unga år hade Kristina spelat en avgörande roll för att få slut på trettioåriga kriget och blev därmed en av de mäktigaste monarkerna i Europa. Hon hade också blivit ökänd för sin överdådiga livsstil. Nu lämnade hon sitt hemlands gränser och påbörjade en anmärkningsvärd resa genom Europa. Hon agerade medlare i det fransk-spanska kriget, och mot löfte om ekonomiskt stöd upptogs hon i katolska kyrkan trots hätska fördömanden från sina protestantiska landsmän. Kristina slog sig ner i Rom, i det luxuösa Palazzo Farnese, där hon höll salong för intellektuella och konstnärer. Mer än en gång var hon tvungen att lämna Rom på grund av rykten och skandaler - hon utmålades som lesbisk, som prostituerad, till och med som hermafrodit. Så småningom, när det ekonomiska stödet från påven och spanska kronan ebbade ut, började Kristina söka Frankrikes beskydd, till den grad att hon intrigerade med dem för att störta spanjorerna i Neapel, där hon hoppades bli insatt som drottning. Trots sina politiska svängningar och sin livslånga vägran att begränsa sitt utsvävande leverne, slutade Kristina sina dagar i Rom fri från onåd och ekonomiska bekymmer. På påvens uttryckliga order begravdes hon med full ceremoni i St. Peterskyrkans väggar som en av bara två kvinnor som vederfarits den äran.
 Veronica Buckleys biografi kombinerar en personlig vinkel med ett livligt intresse för 1600-talets sociala och historiska värld, och den enastående personligheten Kristina framträder levande för våra ögon.